Kazahsztánnak nem közömbös Záhony

iho/vasút   ·   2020.10.10. 19:45
00_zahoniy_kezfogas

A Kínából Záhonyba érkező vasúti áruforgalom útvonala érinti Kazahsztánt is, ezért a jelenleginél még szorosabb stratégiai együttműködés nyílhat a két ország között.

A keleti nyitás és a diplomáciai kapcsolatok erősítése érdekében Horváth László, tiszteletbeli kazah konzul, LAC Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója fogadást adott a kazah külügyminiszter tiszteletére. A fogadáson a magyar felet Varga Mihály pénzügyminiszter, Kovács Sándor és Fazekas Sándor országgyűlési képviselők, Baranyi András keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Gálosfai Mihály kazahsztáni magyar nagykövet képviselte.

A Magyarország és Kazahsztán közötti együttműködés lehetőségeivel összefüggésben szóba került például a záhonyi átrakó körzet rehabilitációja és fejlesztése, amelynek lebonyolítását a közelmúltban alakult, és a magyar kormány által támogatott Záhony Logisztikai és Ipari Övezet (CELIZ) nevű konzorcium végzi, a LAC cégcsoport tagja, a hazai MÁV-REC Kft. vezetésével. A beruházás előkészíti az európai viszonylatban stratégiailag is jelentős, innovatív logisztikai-, vasúti- és áruforgalmi csomópont megvalósítását, ami a kínai állam által kiemelten támogatott selyemútnak fontos eleme, a célja pedig az, hogy a keletről nyugat felé tartó gazdasági és kereskedelmi útvonalak fejlesztésébe Magyarország is bekapcsolódjon. A fogadáson egyebek mellett elhangzott, hogy mivel a Kínából Záhonyba érkező vasúti áruforgalom útvonala érinti Kazahsztánt is, ezért a tervezésben a jelenleginél még szorosabb stratégiai együttműködés nyílhat a két ország között.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek