Légibaleset Tajvanon, sok a halott

iho   ·   2014.07.23. 15:47
cim

A baleset a Transasia légtársaság B-22810 lajstromjelű ATR-72-es légcsavaros-gázturbinás gépét érte. A regionális utasszállító 54 utassal és négyfőnyi személyzettel a fedélzeten a Kaohsiung–Makung járatot repülte, és Tajvan délkeleti partjainál, Penghu szigetén, Makung repülőtere 02-es pályájára készült leszállni.


A megközelítés közben azonban a gép vagy ezer méterrel a küszöb előtt megsüllyedt, lakóépületeknek ütközött és kigyulladt. Az időjárási körülmények feltehetően nagyon rosszak voltak, hiszen a baleset idején söpört át a térségen a Matmu tájfun.


Egyes hírek szerint a szerencsétlenség a gép második leszállási kísérlete során történt. Ugyanakkor nem világos, hogy kényszerleszállást kellett-e a gépnek végrehajtania, vagy az első megközelítés nem sikerült, a második pedig a viharos időjárás miatt végződött a lakóépületbe való becsapódással.

Az Aviation Safety Network szerint viszont nem megközelítés, hanem átstartolás közben zuhant le a gép.

A BBC értesülése szerint a tájfun miatti repülési tilalmat nagyjából a gép felszállásával egyidőben lefújták.  A helyi sajtó jelentései szerint az időőjárás repülésre alkalmas volt, a látótávolság 1600 méter volt a baleset időpontjában, két gép pedig a szerencsétlenül járt ATR-72-es előtt szállt le ugyanazon a pályán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Sportrepülés

Lezuhant egy T–28-as Trojan a börgöndi repülőnapon, ketten meghaltak

MTI/iho   ·   2023.09.10. 18:10

Lezuhant az egyik, bemutatót tartó repülőgép a börgöndi repülőnapon vasárnap – közölte a székesfehérvári önkormányzat kommunikációs központja az MTI-vel. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a balesetben ketten a helyszínen életüket vesztették. A gépen az ismert szegedi pilóták, Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád ültek.