Kényszerű módváltás a nagykereki vonalon

iho/vasút   ·   Frissült: 2023.08.28. 11:04
00_nagykereki_vaganyzar

A vasárnapi mérővonat több helyen is hibát talált a pályageometriában. A 106-oson egyébként június 5-étől augusztus 27-éig pályafelújítás miatt teljes vágányzár volt.

Reggel 8 órára befejeződött a váratlan karbantartás Debrecen és Nagykereki között, így ismét teljes útvonalon közlekedhetnek az S506-os vonatok, az első járat (36722) 9:47-kor indulhatott el a cívisvárosból. A Mávinform közleménye alapján azonban a Nagykerekiből 9 órakor Debrecenbe (36715), valamint a Debrecenből 12:17-kor Nagykerekibe (36724) induló S506-os vonat helyett még pótlóbusszal kell utazni.

Korábban írtuk:

A több ütemre tervezett nyári pályakarbantartás részeként a 106-os számú vasútvonalon, Sáránd és Konyár között mintegy hét és fél kilométeren tervezték megújítani a vasúti pályát, és öt közúti átjárót is átépítettek. Mindezzel az volt a cél, hogy egy több mint hat kilométeres szakaszon megszűnjön a sebességkorlátozás (és ezzel megbízhatóbbá, pontosabbá váljék a vasúti közlekedés).

Nos, valami nem úgy sikeredett, ahogy azt eltervezték, mert a tegnapi, a vonalat bejáró 017-es Nohab plusz FMK 007-es mérővonat mérései jelezték, pályageometriai problémák miatt a 106-oson a vonatközlekedés nem lehetséges. Mivel több szelvényben is – nem csak Sáránd és Konyár között – pályahibát találtak, a vasúttársaság gondoskodott a vonatpótló autóbuszok forgalomba állításáról. Információink szerint a helyreállítás pontos ideje nem ismert, a pályageometriában talált hibák elhárítása folyamatban van.

A nagy debreceni beruházások egyikéhez kapcsolódóan valószínűleg később szükség lesz egyébként a 106-oson pályakorrekcióra. A vasútvonal nyomvonalának áthelyezését évek óta tervezik, arra már megvalósíthatósági tanulmány is készült. A beavatkozásra nem csak a kínai CATL akkumulátorgyárának az építése miatt van szükség, hanem azért is, mert a debreceni repülőtér kifutópályáját meg fogják hosszabbítani, a mostani vasútvonal pedig annak is útjában lesz.

Maradjanak velünk, ma még két izgalmas, ráadásul pozitív fejleményre is sor került is a vasúton, száguldó riporterünk kora hajnalban az Érd és Érd alsó közötti forgalom megindulását örökítette meg, délután pedig Biharkeresztesről jelentkezik be – mindkét tudósítás hamarosan az ihón!

Balázs Zsolt felvételén a derecskei vágánymezőket emelik le a 107-es (bezárt) vonalon fekvő Hosszúpályiban június 29-én

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek