Kerékpárral a HÉV-pótlókon is

iho   ·   2013.03.22. 09:20

Vasárnaptól a HÉV-vonalakon tartott vágányzárak esetén forgalomba álló pótlóbuszokon is lehetőség lesz a kerékpárok szállítására. Eddig a HÉV-en megengedett kerékpárszállítás lehetősége autóbuszos pótlás esetén nem volt megoldott, ezért a BKK kezdeményezte a szükséges hatósági előírások és szabályzatok módosítását, melynek eredményeként a most hétvégi, karbantartás miatti HÉV-pótlástól kezdődően a HÉV-pótló buszokon is lehet kerékpárt szállítani – hangzik a BKK közleménye.

A kerékpárok szállítása kizárólag a kerékpáros piktogrammal megjelölt járműveken engedélyezett. Valamennyi engedélyezett autóbusztípuson – a kijelölt helyen – egyidejűleg legfeljebb két darab kerékpár szállítható. Amennyiben egy járművön egyidejűleg kerékpáros és kerekes székes vagy babakocsis utas is utazni kíván, és a számukra biztosított helyek darabszáma ezt nem teszi lehetővé, akkor a kerekes székes és a babakocsis utas előnyt élvez a kerékpárossal szemben.

A HÉV-pótló buszokon a kerékpárszállítás lehetőségének biztosítására Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója 2012 nyarán tett ígéretet a kerékpáros civil szervezeteknek, a megvalósítás időigényét a szükséges hatósági engedélyek beszerzése indokolta. 2013 márciusában a BKK új üzletszabályzatának tervezete már tartalmazza a kerékpárszállítással kapcsolatos módosított szabályokat is.

Ezek között szerepel a többi között az, hogy kerékpárt szállítani a szolgáltató járművein a menetrendben vagy hirdetményben meghirdetett járatokon, az arra kijelölt helyen és időben szabad. A járművezető megtilthatja a kerékpárral való felszállást zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén. A kisméretű, legfeljebb 41 cm külső kerékátmérőjű kerékpár, valamint a roller, továbbá méretkorlát nélkül az összecsukott kerékpár, kézipoggyászként díjtalanul szállítható valamennyi járművön, amennyiben az utasok ruházatát, a jármű berendezéseit nem rongálja meg, illetve nem szennyezi be.

Egy utas egy kerékpárt 1 db vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel szállíthat. Azon a kötöttpályás viszonylaton, amelynek járművein engedélyezett a kerékpárszállítás, és a vonal részben kerül pótlásra, továbbá a kerékpárszállítás a pótlóbuszon is engedélyezett, új menetjegyet nem kell váltania az utasoknak. A kezelt menetjegy, illetve kerékpárbérlet a meghirdetett, részben pótolt vonal teljes hosszán érvényes a kerékpár szállítására. Azonban az új járműre történő átszálláskor a már kezelt menetjegy másik végét mindenképpen szükséges érvényesíteni! – hangzik a BKK közleménye.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK általános célkitűzései között szerepel a kerékpáros közlekedés részarányának növelése Budapesten. A főváros közlekedésszervezőjeként a BKK fontosnak tartja a kerékpározás közösségi közlekedéssel való integrációját, a kombinált utazási lehetőségek támogatását. Ezek alapján a BKK a fővárosi kerékpárszállítási szolgáltatások ütemezett kibővítéséről koncepciót készített, mely tartalmazza a rövid és középtávon javasolt intézkedéseket is – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

A fővárosi tömegközlekedésben jelenleg csak a HÉV-en, a fogaskerekűn és a dunai hajókon szállítható kerékpár, azonban ezek kapacitása nem elegendő. Más városrészekben is mutatkozik igény a kerékpárok eseti szállítására.

Ennek érdekében célul tűzte ki a BKK a város egész területén a megbízható kerékpár-szállítási feltételek megteremtését, a kerékpárszállítás szempontjából várhatóan frekventált hálózati szereppel bíró villamos-, trolibusz- és autóbuszvonalakon, a szabad kapacitással rendelkező időszakokban is biztosítják a kerékpárszállítás lehetőségét. Ugyancsak cél a fogaskerekű és HÉV-kocsik fokozatos átalakítása, kerékpár-szállítási kapacitásuk bővítése és komfortosabbá tétele. A rendszer a későbbiekben további felszíni viszonylatokkal bővíthető, azonban a férőhelyek kihasználtsága alapján időkorlát bevezetése válhat szükségessé.

A fenti lépéseket a következő hónapokban fokozatosan tervezzük bevezetni. Budapest számára kiemelten fontos a környezettudatos közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy a város lakói tiszta és fenntartható környezetben élhessenek. Ezért a kerékpározás, mint a legtisztább közlekedési forma, kiemelt szerepet foglal el Budapest és a BKK stratégiájában – hangzik a közlemény.

Kapcsolódó hírek