Kerékpárút épül Párkánynál a Duna mentén

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.08.22. 09:00
400px_kerekparut

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) megkezdte a védőgát javítását a Duna bal partján, a párkányi (Štúrovo) szakaszon. A töltés mintegy két kilométeres, a Garam folyó felett átívelő vasúti hídig tartó szakasza aszfaltborítást kap. A beruházás összköltsége mintegy 120 ezer eurót tesz ki. A zúzott kőből álló ágyazatot a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi telephelyének a dolgozói fogják elkészíteni, az aszfaltozásra a Swietelsky-Slovakia céget szerződtették. A beszállítónak 77 ezer eurót fognak fizetni – derül ki a TA SR hírügynökség közleményéből.

(képünk illusztráció)

A töltés aszfaltozását várhatóan szeptember közepén kezdik meg. Kedvező időjárás esetén a hónap végéig el is készülhet az új út, amelyet kerékpárútként is használhatnak.

Párkány és környékének az új, aszfaltozott kerékpárút a javát fogja szolgálni, hiszen a bringaútnak köszönhetően még inkább fellendülhet a határon átnyúló turizmus. Az új útszakasz az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút szerves része lesz. Párkány város önkormányzata a projektben együttműködik Garamkövesd (Kamenica nad Hronom) és Helemba (Chľaba) önkormányzatával is. A tervek szerint a kerékpárutat egészen a készülő új Ipoly-hídig hosszabbítanák meg, innen aztán Magyarországon folytatódna tovább. A tervdokumentáció már elkészült, a projekt megvalósítását uniós támogatásból fogják fedezni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek