Kerékpárutak Nyíregyházán

MTI   ·   2012.03.19. 11:51

Több mint félmilliárd forintos költségből fejleszti és hálózattá kapcsolja össze Nyíregyháza kerékpárútrendszerét a város önkormányzata – közölte Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP) polgármester sajtótájékoztatón a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

A helyhatóság mintegy 530 millió forintot fordíthat a fejlesztésre, ennek 90 százaléka, 478 millió forint európai uniós és nemzeti forrás – mondta az önkormányzati vezető. Kiemelte: a jövő év második felére elkészülő útberuházás programjához az önkormányzatnak így csak 53 millió forint saját forrást kell biztosítania.

Kósa Tímea, a város külsős, nem közgyűlési tag alpolgármestere tájékoztatása szerint Nyíregyháza jelenlegi, több mint 42 kilométer hosszú kerékpárútrendszerét összekapcsolják, s a hálózatot további 7 kilométer útrésszel növelik. Emellett 1,2 kilométer hosszban kerékpározásra alkalmassá tesznek egy kisforgalmú utcát, valamint úgynevezett nyitott biciklisávot építenek.

A tavasszal induló projekt tizennégy utcát és teret érint, s azok közül a legjelentősebb a Korányi Frigyes utca. Ott közös kerékpárút és gyalogjárda épül, s azon megközelíthető lesz a városhoz tartozó üdülőközpont, Sóstógyógyfürdő, valamint a már több idegenforgalmi attrakcióval, lovas pályákkal, horgásztavakkal rendelkező Sóstóhegy is.

Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a projekt korábbi „fejlesztési anomáliákat” is kezel, amelyek – szerinte – „joggal bosszantották a lakosságot”. Példaként említette, hogy végre megépül a Törzs utca és a Pazonyi út közötti, hiányzó kerékpárútszakasz, továbbá megvalósul a Család utca és a Szalag utca kerékpáros összeköttetése is. Hozzátette: a Liszt Ferenc utcában, valamint a Lehár és a Keleti utcában épülő kerékpárutakkal az orosi bicikliutat is bekapcsolják a városi hálózatba.

A város nagykörútjának északi részét szintén összekötik a Ferenc körúttal és a László úttal.

A belváros megközelíthetősége pedig a Vasvári Pál utcai kerékpárút megépítésével javul majd Nyírszőlős és Kótaj felől. Emellett a körút déli területeinek a fejlesztése is elindul a Vasgyár utcai szakasz kialakításával, míg a Tokaji úton lévő vásárteret a Rákóczi utcai kerékpárút tovább építésével teszik megközelíthetővé a biciklivel közlekedők számára.

Kapcsolódó hírek