Késések, járatkimaradások: francia irányítók sztrájkja

iho   ·   2013.06.11. 09:51

Ferihegy forgalmát is érinti a francia légiirányítók mára tervezett munkabeszüntető-munkalassító akciója. A Budapest Airport honlapja szerint Párizs felől a délelőtti járat késik, a délutáni lyonit pedig törölték, a délutáni párizsi járat mellett még nincs külön információ, de az esti Air France Párizs-Budapest járatot szintén lefújták. Értelemszerűen, ami gép nem jön Ferihegyre, az nem is indul vissza, tehát a délelőtti párizsi járat késik, a délutáni lyoni és az esti párizsi pedig kiesik a menetrendből.

A BBC értesülései szerint az EasyJet 128, a Lufthansa 125, a Ryanair 102 járatát törölte a mai napra, a British nem részletezte, de szintén zavarokra számít. A francia légiirányítók leállása miatt késésekre kell számítani Franciaországon kívüli desztinációkra is, ha az illető járat francia légtéren keresztül repült eddig, és most másfelé kell majd kerülnie. Az Airbus külön jelezte, hogy az A350-essel kapcsolatos próbákat a sztrájk nem zavarja, hiszen a gép első felszállása még csak most várható, a gurulópróbákat pedig a Toulouse-Blagnac repülőtéren dolgozó saját irányító személyzet levezényeli.

A sztrájk tehát kedden még csak a francia irányítók munkájának leállását vagy részleges felfüggesztését jelenti, de szerdán már tíz európai irányító szervezet tagjai csatlakoznak az akcióhoz, ez pedig az európai légiközlekedés szinte teljes lebénulását okozhatja.

A francia irányítók a nemzeti szuverenitás és saját munkakörülményeik védelmében szervezik az akciót az Európai Bizottság légtér-reformja ellen, amely leegyszerűsítené, kilenc funkcionális légtérblokkra osztaná és kevesebb központtal működtetné az európai légteret. Az iho/repülés elemző cikket közölt az akció hátteréről.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.