Kész a világító kerékpárút Esztergomnál, indulhat a tesztüzem

iho/zöldút   ·   2020.11.13. 18:00
01_vilagito_kerekparut_esztergomnal

Kísérleti jelleggel világító szemcséket kevertek a Duna-menti kerékpárút burkolatába, mintegy 230 méteren. A műszaki megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá válik az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata. A kerékpárosok sötétben is könnyedén követhetik az út nyomvonalát.

A szemcsék a napsütéses órák számától függően 5-6 órán keresztül világítanak nagyobb fényerővel, de ezt követően is jobban láthatóvá teszik az utat.

Miért jó ez az egész?

Megtakarítható a közvilágítás kiépítésének költsége, a lámpák energiafogyasztása és fényszennyezése.

A kivitelezők az ideális arány kiderítése érdekében egyes részszakaszokon különböző méretű és mennyiségű szemcsét kevertek az út anyagába. A munkálatok október közepén kezdődtek meg, és néhány héten belül le is zárultak, így megindulhat a kísérleti jellegű beruházás tesztüzeme. A következő hónapokban folyamatosan figyelik az útfelület minőségének alakulását a téli hidegben, fagyokban.

A világító útburkolat kipróbálását is az tette lehetővé, hogy a kormány 2018-tól bevonta a Magyar Közutat a külterületi kerékpárutak fenntartásába. Az esztergomi beruházásban a szemcsék viselkedésének vizsgálata érdekében megvalósult a pályaszerkezet teljes cseréje, a beruházás összes költsége így is 25 millió forint alatt maradt. A próbaüzem tapasztalatai alapján, az úthasználók észrevételeit figyelembe véve döntenek arról, hogy a technológiát további szakaszokon is alkalmazzák-e.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek