Kész: felújították Sopron vasútállomását

iho/vasút   ·   2022.12.01. 09:00
01_sopron_felujitva

Megszépült külső, világító vasútállomás felirat, újra látogatható emeleti terasz, kibővített vendéglátóhely, óriás ledfal – elkészült a teljes egészében megújult és részben átalakított soproni vasútállomás. A külső-belső felújításnak köszönhetően mostantól modern, XXI. századi körülmények várják az utasokat Sopronban.

A GYSEV már a korábbi években megkezdte a komplett épületfelújítást: kialakították a Kormányablakot, Szolgáltatóházat, az Utascentrumot és az állomási óratorony is megszépült, valamint díszkivilágítást kapott. A 2022 márciusában kezdődő munkálatok célja az egységes építészeti összkép megteremtése, valamint a várócsarnok adottságainak optimálisabb kihasználása volt. Az elmúlt mintegy fél évben alábbi, fontosabb munkálatokat végezték el a szakemberek:

(fotók: GYSEV)

  • az épületre kívül kerámiaburkolat került, a külső burkolatot több helyen zöld-sárga minta díszíti.
  • Az épület külső homlokzatára világító Vasútállomás felirat került.
  • Az érintett épületrészekben kicserélték a nyílászárókat; új burkolatokat, álmennyezeteket, tetőszigetelést helyeztek el a szakemberek
  • Az állomást ellátó vendéglátó egységet, az eXpresszót teljes egészében elbontották, helyette egy tágas fogyasztóterű vendéglátóhelyet építettek.

  • Az Állomás utcai emeleti terasz ismét látogatható az utazóközönségnek: az építkezés alatt összekötötték a belső galériákat.
  • Látványos eleme az átalakításnak, hogy egy 9×1,5 méter felületű ledfalat helyeztek el a váróterem keleti oldalán.
  • A váróterem teljes területén új járólapot kapott, amelyen vezetősávok biztosítják az akadálymentes közlekedést.
  • Az aluljáróban helyet kapott a korábban a külső homlokzaton látható rézből készült gőzmozdony dombormű.
  • Az állomáson új tűzszakaszhatárokat alakítottak ki, ezzel jelentősen nőtt az épület tűzbiztonsága.

– A GYSEV székhelye, Sopron vasútállomásának utascsarnoka a komplett felújítási munkálatoknak köszönhetően a XXI. század követelményeinek megfelelő színvonalon szolgálja az utazóközönséget. Komoly átalakításról beszélünk, amely az elmúlt hónapokban az utazóknak kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járt, köszönjük a türelmet! A munka mostanra lezárult és büszkén mondhatom, hogy 2020 és 2022 között Fertőszentmiklós, Kapuvár, Répcelak és Porpác után Sopronban is megújult, megszépült állomásépületet avathatunk” – mondta az átadáson Kövesdi Szilárd, a GYSEV elnök-vezérigazgatója.

Az állomásépület most lezárt felújítási munkálatai nem tartalmazták a vágányhálózat átépítést, valamint a peronok átalakítását. Ezek a munkálatok jelenleg tervezési fázisban vannak. A teljes akadálymentesítés lifteket a következő fejlesztéskor szerelik be.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek