Két körforgalom épül a 31-es főúton, a beruházás áramkábeleket is „berak” a föld alá

iho/közút   ·   2022.03.24. 15:00
01_31-es_ut_korforgalmak

A 31-es főúton megnövekedett személyi- és teherforgalom-, valamint a nem megfelelő geometriai kialakítások miatti, jelenlegi balesetveszélyes csomópontok az átépítést követően biztonságosabbá válnak és dinamikusabbá teszik a közlekedést.

Körforgalom épül Nagykátán a 31-es főút és a 311-es főút találkozásában, a Jászberényi út és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében. Szintén körforgalom teszi majd dinamikusabbá a közlekedést Sülysápon is, a 31-es főút és a 3105-ös j. út találkozásában, a Pesti út–Fő utca–Szent István tér csomópontjában.

Mindkét helyszínen egy 5,5 méteres belső körpályájú és 17,5 méteres külső sugarú körforgalom épül.

(fotók: NIF Zrt.)

Mivel a körforgalmak sűrűn beépített belterületi szakaszon helyezkednek el, az új csomópontokat ezen körülményekhez igazodva alakítják ki. A helyszíni kötöttségek ellenére jól használható négyágú körforgalom épül Nagykátán és háromágú körforgalom épül Sülysápon, amik teljes mértékben igazodnak majd a megváltozott forgalmi terheléshez.

Annak érdekében, hogy a gyalogos forgalmat is biztosítsák a járókelőknek széles gyalogjárdát, valamint a körforgalmi ágak elválasztó szigetein átvezetett gyalogos átkelőhelyeket alakítanak ki; Sülysápon hármat, Nagykátán kettőt.

A csomópontok átépítése és a megváltozott nyomvonalvezetés miatt a meglévő oszloptranszformátor állomásokat átépítik egy-egy kompakt transzformátorállomásra. Az átépítési munkálatok feltétele, hogy az állomások légvezetékeit földkábelekkel váltsák ki.

Ehhez kapcsolódóan a projekt részét képezi továbbá a kisfeszültségű szabadvezetékes hálózat és csatlakozóvezetékeinek kiváltása, valamit a hírközlő vezetékek és a közvilágítási berendezések átépítése és bővítése is. Jelenleg mindkét helyszínen az épületek és közművek előzetes állapot felmérése zajlik, valamint elkezdődtek a bozót és cserje irtási munkák (előkészítő földmunkák: humuszolás), valamint a vállalkozó dolgozik a közmű vezetékek feltárásán, építésén és kiváltásán is.

A fejlesztések az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásban hazai forrásból valósulnak meg. A két körfogalom kivitelezője a KM Építő Kft. A nagykátai beruházás kivitelezésnek nettó értéke közel 350 millió, a sülysápi fejlesztésé pedig több mint 600 millió forint. A munkákat mindkét esetben jövő év nyaráig fejezi be a vállalkozó.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek