Kétezer tonnás tehervonat érkezett Paksra, Ludmillával

Vörös Attila   ·   2019.05.29. 19:00
37Luud

Elég ritkán jár vonat a 42-es vonal Dunaföldvár alatti részén, akkor is leginkább a CER üres tartályait mozgatják kocsitárolás céljából. Néha megraknak pár kocsi fát, az atomerőműbe is elmegy évi néhány tartálykocsi, ötévente megraknak egy-egy gabonavonatot, aztán vannak a speciálisabb menetek, mint a trafó- és az atomvonatok. Kedden azonban valami újdonságot láthattak a paksiak. A Rail Cargo Hungaria egy 1850 tonnás rakott szerelvényt vitt Paksra, a lengyel Shimms-kocsik zsákos műtrágyával voltak tele. A vagonokat az állomási rakodóhoz állították be kirakodáshoz.

Műtrágyavonat halad Paks felé Dunakömlődnél. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A keddi vonat további érdekessége maga a mozdonya. Márciustól a Kárpát Vasút (is) szolgáltat Dunaújvárosban a Rail Cargo Hungariának: átvették a Starttól a kikötői kiszolgálást és az adonyi, paksi meneteket is. Utóbbiakra eddig nem volt példa, tudomásunk szerint most először járt a Kárpát Vasút Pakson (a vonalismereti utakon kívül). A magánvasútnál már a kezdetektől Ludmillával akartak Dunaújvárosban dolgozni, a saját gépük azonban csak mostanában készül el, így többnyire a 022-es Nohabbal húzták a dunai vonatokat. Egy hete érkezett meg a korábban a GYSEV-nél és több magánvasútnál is járt 651 002-es Ludmilla bérmunkába a Kárpáthoz, így legalább már tudnak a típussal dolgozni. A mozdonyt a kikötőben vetették be eddig, de a mostani paksi teher igényelte a lehető legnagyobb vonóerőt, így egy napra újra a Nohab állt be a kikötői pendlire.

Üres szénvonattal érkezik a dunaújvárosi kikötőbe a bérelt Ludmilla

A tehervonat kedd reggel indult el Dunaújvárosból, de a vonal újkori pezsgését jól illusztrálva el kellett töltenie egy kis időt Mezőfalván, amíg a CER végez a dunaföldvári bioetanolgyár iparvágányának a kiszolgálásával. A hosszú és nehéz tehervonat élére valóban kellett a Ludmilla ereje, Dunaföldvár alatt az íves emelkedőkön még ez a gép is elgondolkodott egy picit. Azért sikeresen megérkeztek Paksra, ahol az állomási rakodóra állították be a vagonokat. A Lúd gépmenetben távozott, hogy mihamarabb visszaállhasson a kikötői széningára Dunaújvárosban.

Dunaföldvári hangulat

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek