Kétmilliárd forintból fejleszti a kormány együtt a Keleti és a Nyugati pályaudvart

Garai Szakács László   ·   2020.12.26. 17:20
keleti01

Az utasforgalmi terekre fordítható a most átcsoportosított pénz. Korábban külön-külön kaptak ennyit.

„Tekintettel Budapest Keleti és a Budapest Nyugati pályaudvarok elsődleges utasfogalmi, csomóponti és városkapu szerepére, valamint épített örökségi jelentőségére, egyetért a pályaudvarok fejlesztésének szükségességével oly módon, hogy a vasúttechnológiai és építészeti rekonstrukció a távlati vasúti fejlesztésekkel összhangban, az utasforgalmi és műemléki szempontokat szem előtt tartva ütemezetten kerüljön előkészítésre és megvalósításra annak érdekében, hogy a pályaudvarok kulturális, funkcionális és esztétikai egységet alkossanak és elsőként a leginkább leromlott esztétikai állapotú utasforgalmi terek és funkciók megújítására kerüljön sor.”

Ez jelent meg a december 24-i Magyar Közlönyben, amelyben a kormány számos területre csoportosít át forrásokat. Ebből az átcsoportosításból jutott támogatás a Keletinek és a Nyugatinak, közösen. Mindkét pályaudvar korábban IKOP-forrásból kapott támogatást épületfelújításra, ismert, a Nyugatin most is serénykednek, ám a korábbi száz százalékos intenzitású támogatásokat most összevonták.

Egyúttal módosult a műszaki tartalom is, ám arra nem térnek ki pontosan, hogyan. Az IKOP-forrás felhasználásával kapcsolatos új szakmai elvárásokról ez olvasható:

„Budapest Keleti és Nyugati pályaudvarok utasforgalmi létesítményeinek utastájékoztatást és utaskomfortot növelő megújítása.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek