Kétszáz Scania Rio de Janeiroba

Ács Attila   ·   2011.10.17. 11:00
scaniabr_fooldal

A közelgő 2012-es Labdarúgó-világbajnokság és a 2014-es Olimpiai Játékok miatt egyre nagyobb igény mutatkozik Rio de Janeiróban a megbízható, gazdaságos és kényelmes buszok iránt, a most beszerzett kétszáz busz ezeket az elvárásokat próbálja kielégíteni.

A járművek 12,5 méter hosszúak, Scania K230 4x2 típusú alvázon nyugszanak, a felépítményt pedig a brazil Neobus készíti (ők gyártották a világ jelenlegi leghosszabb buszát is). A fedélzeten 35 ülő- és 47 állóhelyet alakítottak ki, továbbá – az alacsony belépésű kialakításnak köszönhetően — egy kerekesszékes utas szállítására is lehetőség nyílik.

Az új buszok új vonalakon állnak forgalomba: még újdonságnak számít Rio de Janeiróban az úgynevezett BRS (Bus Rapid Service) rendszer, ahol a járművek elkülönített sávokban haladnak gyors és egyszerű összeköttetést teremtve ily módon akár más közlekedési eszközökkel is.

Rio de Janeiróban egyébként a közelmúltban már üzembeállítottak három hasonló gyorsjáratot, és a tapasztalatok igen kedvezőek: az eljutási idő negyven százalékkal csökkent, a buszok átlagsebessége pedig majdnem megduplázódott, 13 kilométer per óráról 24 kilométer per órára. Éppen ezért a város a közeljövőben további húsz új BRS vonal létrehozását tervezi.

Scania/Neobus (fotó: Scania)

Kapcsolódó hírek