Kétszer kétsávosra bővülhet az M15-ös út

MTI/iho   ·   2018.02.08. 13:21
400px_m15

Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója a csütörtöki alapkőletételen elmondta: a jelenlegi kétszer egysávos autóút határ felé vezető oldalán alakítják ki a plusz két sávot, emellett felújítják a már meglévő sávokat is. A kétszer kétsávos úton a megengedett maximális sebesség százharminc kilométer per óra lesz. A határ akadálymentesítésével gyorsul majd a határátlépés Magyarország és Szlovákia között, emellett teljes értékűvé válik az az európai uniós közúthálózati folyosó, amelynek része az M15-ös út és ennek kivételével minden szakasza kétszer két sávos autópálya.

2020-ra kétszer kétsávosra bővülhet ki a jelenleg kétszer egysávos M15-ös autóút (fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A tizenkilenc és fél milliárd forint európai uniós és hazai költségvetési forrásból megvalósuló fejlesztés során hét új felüljárót építenek, tizenkilenc műtárgyat újítanak fel és két külön szintű csomópontot építenek át, Rajkánál és Hegyeshalomnál. Jelenleg a kiviteli tervek véglegesítése történik, de a töltési munkálatok már tavaly ősszel megkezdődtek. A bővítés része annak az útfejlesztési programnak, amelynek keretében Győr-Moson-Sopron megyében mintegy kétszáz kilométer útfejlesztés valósul meg több mint hatszáztízmilliárd forintból. Mivel a kelet-nyugati irány mellett az észak-déli irányú teher- és személyforgalom is erősödik, a gazdasági fejlődés érdekében szükség van az út bővítésére, mely a biztonság növekedését is szolgálja egy olyan úton, ahol az elmúlt években sok baleset történt. Kiss Vince, Rajka független polgármestere arra emlékeztetett, hogy az M15-ös tervezésekor már autópályát terveztek, de csak az autóút épült meg. A bővítéssel könnyebbé válik majd a felvidéki magyarsággal való kapcsolattartás, a rajkai csomóponttal pedig megadatik az a lehetőség is, hogy közvetlen út épüljön az ausztriai Németjárfalura (Deutsch Jahrndorf).

A Magyar Közlönyben tavaly augusztus 14-én jelent meg, hogy a kormány döntött az autóút autópályává való bővítéséről. A tervezési közbeszerzést még 2015 elején nyerte meg az UNITEF'83 Műszaki tervező és Fejlesztő Zrt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek