Kevés a tengerész: kezd aggasztóvá válni a munkaerőhiány a tengerhajózásban

iho.hu   ·   2023.06.09. 09:05
tengerész

A képzés tempója nem tart lépést a munkaerőpiaci igényekkel, rontott a helyzeten az Ukrajna elleni orosz agresszió is.

Egy friss jelentés arra figyelmeztet, hogy a tengerhajózásban egyre nagyobb nehézségekbe ütközik a tisztek és tengerészek utánpótlása, és a következő években nem is lehet számítani a helyzet érdemi javulására. A Drewry globális tanácsadó cég a Manning Annual Review and Forecast című jelentésében arra figyelmeztet, hogy a hiány rekordszintet ért el, és valószínűleg tartós hatással lesz a hajózási alágazatra.

Elsősorban a tisztek hiánya ért el drámai mértéket. A Drewry számításai szerint minden tizedik pozíciót nem tudják betölteni a kereskedelmi hajókon, ez a legmagasabb szint azóta, hogy a cég tizenhét évvel ezelőtt elkezdte elemezni a tengerészeti munkaerőpiacot.

A szakképzett munkarő hiánya több okra is visszavezethető, ezek egyike még mindig a Covid: azon túl, hogy a világjárvány idején fennakadások voltak a képzésben, sokakat eltántorítottak a munkavállalástól a kikötők előtt kényszerűségből hosszú hetekig rostokoló hajók személyzetének beszámolói a tétlenség miatti mentális problémákról. Egy másik, a munkaerőpiacba lukat ütő nyomós ok az ukrajnai háború mellékhatásaként jelentkezett: Oroszország és Ukrajna is hagyományosan nagyszámú tiszttel és jelentős legénységi állománnyal játszik szerepet a tengerhajózásban: ám a tengerészek egy része hazatért, és többnyire katonai szolgálatot lát el.

Ezek után a munkaerő megtartása szempontjából a teendők a kereskedelmi hajózásban is egyértelműek: önmagában a magas bérek nem is elegendők. Egyre fontosabbá válnak az olyan szempontok, mint az otthon maradottakkal, a családdal kiépíthető kommunikációs csatornák minősége, a pihenést, a kikapcsolódást segítő fedélzeti infrastruktúra megléte, az egészséges munkakörnyezet.

Az alágazati béreket első lépésben a konténerhajókon emelték meg, de a további hajótípusokon szolgálók javadalmazásához is hozzá kell nyúlni; ám ez csak tűzoltásnak tekinthető, a Drewry szerint ugyanis legalább 2028-ig számolni kell a tengerhajózásban a munkaerőhiánnyal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek