Kevesebbet kell állni a pirosnál a fővárosban, köszönhetően a Google-nek

iho   ·   2023.10.11. 09:00
00_google_lampahangolas

A főváros több pontján kedvezően változhatnak a lámpaprogramok, köszönhetőn BKK, a Budapest Közút és a Google közös projektjének. Az érintett csomópontokban akár felére csökkenhetnek a megállásból és elindulásból álló forgalmi körülmények és komolyan mérséklődhet a károsanyag-kibocsátás. A közeljövőben újabb helyszínek kerülhetnek be a projektbe.

A Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút és a Google együttműködésének köszönhetően jelentős újítás segíti ezentúl az autóval közlekedőket. Több fővárosi csomópontban az informatikai nagyvállalat forgalommérési adatai – a sebesség és az áthaladások száma – alapján finomhangolják a közlekedési lámpák programozását. Ennek köszönhetően az autóval közlekedőknek kedvezően változnak a lámpaprogramok, úgy, hogy a közösségi közlekedés járművei és a gyalog közlekedők közben nem kerülnek hátrányba.

A fejlesztés hatására a fővárosban csökkenthető az akadozó forgalom, elősegítve ezzel a közúti forgalom szabadabb áramlását, aminek hatására csökkenhet a károsanyag-kibocsátás is.

A X. kerületi Kőbányai út–Szállás utca kereszteződése mellett a Szépművészeti Múzeum előtt a Hősök tere–Dózsa György út lámpás kereszteződésnél is hasznosítja a BKK és a Budapest Közút a Google adatait, így a közlekedők számára itt is kedvezően alakul az áthaladási idő.

A projektben részt vevő társaságok együttműködésében jelenleg a BAH-csomópont lámpaprogramjának felülvizsgálata zajlik, és a közeljövőben további forgalmas fővárosi kereszteződéseket is bevonhatnak a projektbe.

„A BKK, a főváros közlekedésszervező cége számára kiemelten fontos az adatalapú mobilitásfejlesztés – mondta a közös projekt kapcsán Bodor Ádám. A BKK mobilitásfejlesztési igazgatója szerint a Google-lel történő együttműködés hatalmas lehetőséget jelent az adatalapú forgalomszabályozás hatékony felhasználásában, segítve ezzel a fővárosban közlekedőket a mindennapok során: „Fontos azonban kiemelni, hogy a gépjárműforgalom haladását segítő fejlesztéseknél szempont, hogy azok támogassák a főváros stratégiai céljait, a közúthálózati tervben szereplő irányokban enyhítsék a torlódásokat, és ne járjanak a fenntartható módok, például a közösségi közlekedés vagy a gyaloglás feltételeinek romlásával. Emellett fontos azt is kiemelni, hogy egy-egy ilyen fejlesztés csak akkor tud hosszú távon is fenntartható és eredményes lenni, ha az nem jár a gépjárműforgalom növekedésével – például azért, mert az autózás könnyebbé válásával mind többen választják a városban ezt a közlekedési módot. A projekt keretében ezeket a szempontokat is folyamatosan érvényesítjük, a legoptimálisabb eredmény érdekében” – tette hozzá a BKK igazgatója.

Nem ez az első projekt, amelyben a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata, a Google és a Főváros mobilitásmenedzsere, a Budapesti Közlekedési Központ együttműködik. A BKK közlekedési információi már évek óta megjelennek a világ egyik leggyorsabban fejlődő közösségalapú közlekedési és navigációs alkalmazásán, a Google tulajdonában levő Waze-en. A korábbi közös munkával – a mostanihoz hasonlóan – szintén azokat segítették, akik nap mint nap közlekednek a fővárosban.

A BKK a Futár segítségével valós idejű közösségi közlekedési adatokat nyújt a Google-nek. A Google Térkép így részletesebb és okosabb útvonaltervezést tesz lehetővé Budapesten: a korábbi menetrendi adatok alapján történő utazástervezés helyett a rendszer a valós forgalmi helyzet, a BKK műholdas nyomkövetési rendszere alapján azt mutatja, hogy mikor indul az adott megállóból egy-egy jármű, és hogy ténylegesen milyen útvonalon lehet a leggyorsabban eljutni valahová. Európában Budapest az elsők között vezette be ezt a szolgáltatást a BKK és a Google együttműködésének köszönhetően.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek