Kezdődik a Lánchíd felújítása

iho/közút   ·   2021.03.12. 12:00
lanchid

Ha teheti, a hétvégén sétáljon egyet hazánk egyik legismertebb jelképén – a jövő héten kezdődő munkálatok miatt 2023-ig erre már nem lesz lehetősége!

Elkezdődik Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségének és szimbólumának, a Széchenyi lánchídnak a korszerűsítése, mely már nem tűrt halasztást: a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. március 17-én, szerdán megkezdi a munkaterület átvételét. Ezzel egyidőben lezárják a hídfők környezetét és a hídjárdát a gyalogosok elől, akik egészen a felújítás 2023-as tervezett befejezéséig nem mehetnek át a Lánchídon

Az ünnepi hosszú hétvége kiváló alkalom lehet egy hídbúcsúztató sétára: március 13-ától 15-éig (szombattól hétfőig) a Lánchíd csak a járókelőké lesz! A Fővárosi Önkormányzat egyebek mellett ingyenes plakátkiállítással és telefonon játszható kincskereső játékkal várja az érdeklődőket. Az ünnepi programról bővebben ide kattintva, az önkormányzat hivatalos oldalán lehet olvasni.

A járdák március 17-i lezárására azért van szükség, mert a kivitelező A-Híd Zrt. csak így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. Ezekre többek között a darupálya kiépítése, valamint az odaépülő állványzat felállítása miatt van szükség.

A munkaterület átadása és átvétele szerdán a hídfők környezetével és a gyalogos járdákkal kezdődik. Az autós forgalom elől június közepén zárják le a Lánchidat, addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok zavartalanul közlekednek rajta. A gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet majd átsétálni a hídon, ezért a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között mindkét irányban ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A Lánchíd korszerűsítése változást hoz majd a fővárosban közlekedők életébe, ezért a forgalomzárás és a felújítás részleteiről a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, és megkezdődik a műszaki átadás-átvételi eljárás, amely harminc napig tarthat. A cél, hogy a 2023-ban a százötvenedik születésnapját ünneplő főváros méltó ajándékot kapjon a megszépült Lánchíd formájában.

Megkezdődik a Lánchíd felújítása, a munkálatok miatt a műtárgy 2023-ig le lesz zárva a gyalogos forgalom elől (képek forrása: BKK)

A Széchenyi lánchíd nettó 18,8 milliárd forint értékű felújítása a következő feladatokra terjed ki:

• újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják a gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat;

• a megmaradó acélszerkezeteket kijavítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről;

• felújítják és restaurálják a gyalogos korlátokat;

• szigetelik és felújítják a föld alatti lehorgonyzókamrákat, valamint átépítik a budai oldalon lévő szellőzőket;

• kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése;

• kiszélesítik a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépítik a hídfők lépcsőit, valamint felújítják a helyiségeket;

• visszaépítik a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket;

• új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel;

• felújítják a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat;

• gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között;

• továbbá kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek