Kiemelt figyelmet fordít a koronavírus elleni védekezésre a MÁV-Start

iho/vasút   ·   2020.03.02. 15:45
400px_mavstart_egysegcsomag_korona

Minden szükséges lépést megtesz a MÁV-Start a koronavírus terjedésének megelőzése, az utasok és vasutasok védelme érdekében. A vasúttársaság jegyvizsgálói már eddig is kaptak kézfertőtlenítőt, azonban a MÁV-Start szakemberei a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. orvosainak segítségével meghatározták a jelenleg érintett munkakörök listáját és az ahhoz tartozó létszámot, valamint a koronavírus elleni védekezéshez használatos cikkeket és a kezdőcsomagba készített mennyiségeket. Ennek következtében a nemzetközi járatokon szolgálatot teljesítő, az utasokkal közvetlenül kapcsolatba kerülő közel ötszáz jegyvizsgálónak és utaskísérő személyzetnek 1600 orvosi szájmaszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítő hatású kendőt és kézfertőtlenítő gélt tartalmazó csomagot osztanak ki. Az egységcsomagokat még péntek délután szállították ki minden olyan igazgatóságra, ahonnan nemzetközi járatok indulnak. Előkészítik a szükséges tartalékkészletek megrendelését is.

Ezerhatszáz csomag fertőtlenítő szettet oszt szét a MÁV-Start a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő személyzet tagjai között (fotó: MÁV-Start Zrt.)

A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen általános gyakorlata szerint naponta többször végeztet tisztítást, amelynek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, WC-ket. A MÁV-Start a tisztítást eddig is folyamatosan felügyelte, múlt péntek óta azonban ezt a műveletet minden egyes takarítás ellenőrzése során kiemelten kezeli, és szigorítja a folyamatbeli ellenőrzéseket is. A kocsik tisztítása során felületi fertőtlenítőszert alkalmaznak, a nemzetközi járatok esetében a folyékony szappan adagolókat pedig azok műszaki kialakításától függően fertőtlenítő hatású kéztisztító szerrel töltik fel. A railjetekben jelenleg csak az osztrák vasúttársaság végzi a szappanfeltöltést.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. a vasutasok és kiemelten a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő munkavállalók részére részletes tájékoztató dokumentumot állított össze a koronavírusról, annak terjedéséről, a klinikai tünetekről, a megelőzés, a tisztítás, a takarítás módjáról, valamint a szájmaszk használatáról, továbbá olyan plakátokat küldött ki, amelyeken az alapos, hatékony, kézmosás módját ismertetik. Ezeket a plakátokat a hét második felében kezdik el kihelyezni a MÁV-Start tulajdonában álló nemzetközi kocsikon.

A MÁV és Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. állandó kapcsolatot tart a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon, garantálva a szükséges feltételeket.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek