Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

MTI/iho   ·   2023.09.22. 20:00
230922_bahart_komp_1

Két új komp és két új katamarán áll hamarosan forgalomba a „magyar tengeren”.

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe – hangzott el Siófokon a járművek sajtónyilvános megtekintésén.

Az új katamaránok felső fedélzete (fotók: MTI / Szigetváry Zsolt)

A megújuláshoz a kormány jelentős támogatást nyújtott azzal, hogy 2019-ben a Bahart több mint hatmilliárd forintos tőkeemeléséről döntött. Ez tette lehetővé a több mint ötmilliárdos beruházást, amelynek révén két új komp és két új katamarán áll szolgálatba hamarosan a tavon. A fejlesztésre azért is volt szükség, mivel a jelenleg közlekedő kompok és katamaránok jó része negyven éve dolgozik a Balatonon.

Az új hajók javítják a Balaton környékén élők közlekedési lehetőségeit, a turisták számára nagyobb élményt jelentenek, továbbá több kerékpárt tudnak szállítani, és az átkelési idő rövidül.

A katamaránok kormányállása

A révkomáromi SAM Shipbuilding and Machinery a.s. által épített vízi járműveket még 2022 márciusában bocsátották vízre, a Balaton és a Sió-csatorna tavalyi alacsony vízszintje azonban nem tette lehetővé, hogy a „magyar tengerre” hajózhassák őket. A körülmények idén nyár elejére váltak alkalmassá: a Balaton átlagos szabályozási szintje elérte a 120 centimétert, megindulhatott a vízeresztés a csatornába, így június második felében megkezdődhetett a járművek szállítása. A tizenegy méter széles és harmincöt, illetve negyvenöt méter hosszú hajókat a szállítás miatt az indulásuk előtt részlegesen visszabontották. A négy hajó végül júliusban érkezett meg a Balatonra, majd Siófokon megkezdődött a készre szerelésük.

Az új kompok kormányállása

A kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, 2024 márciusában kezdik meg szolgálatukat.

(Nyitóképünkön az egyik új balatoni komp. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek