Kikötőfelmérés Dunaújvárosban

iho/hajózás   ·   2012.06.05. 13:37

A Dunai Belvízi Kikötők Fejlesztése uniós projekt (DaHar) eddigi munkájáról tájékoztatta az újságírókat Rédli László általános és Győri Máté szakmai projektvezető. Szakmai támogató fórum egy hónap múlva – olvasható az infodunaujvaros.hu portálon.

A DaHar (Danube Inland Harbour Development) nyolc országot és 36 hónapot átfogó projektje tavaly áprilistól 2014 márciusáig tart és a térképen feltüntetett kis és közepes méretű Duna menti városokat és kikötőiket képviseli. E projekt vezető partnere Dunaújváros.

Az érdekelt városok gazdasági fejlődése és áruforgalma nagymértékben növelhető a kikötő-fejlesztések optimális kiaknázásával. A projekt az érintett kikötők és háttérterületeik logisztikai és multimodális fejlesztési törekvéseit hangolja össze. Ezáltal nagyobb eséllyel vehetnek részt a kikötők a vízi szállításban és adottságaiknak megfelelő pozíciót tölthetnek be városaik a munkamegosztásban.

Rédli László többek között elmondta, hogy a fél éves előkészítő szakaszt követően az ausztriai Ennshafen kikötőjében szakmai bemutatón vett részt a nyolc ország kikötői delegációja. Ott professzionálisnak mondható tapasztalatokkal lettek gazdagabbak a résztvevők. A projekt programjában a következő teendő a kikötők felmérése a jelenlegi állapotokról és szakmai elképzelésekről és riportok is készülnek. Ez a munka áprilisban kezdődött és idén szeptemberig tart.

Most a dunaújvárosi és a pozsonyi kikötő felmérése van soron szakmai nap keretében. A kikötőfelmérésekre alapozva már olyan áttekintés áll rendelkezésre, amelyre fejlesztési stratégiát is lehet alapozni.

Az általános projektvezető azt is bejelentette, hogy jó egy hónap múlva támogatói fórumot szerveznek Dunaújvárosban, megszólítva a felhasználókat, a lehetséges partnereket, mintegy igényfelmérői szándékkal.

Kapcsolódó hírek