Kilencven IC-kocsit újíttat fel a PKP Intercity

iho/vasút   ·   2022.04.18. 15:00
pkp_ic_kocsi

Az első korszerűsített járművek várhatóan 2023 elején állhatnak forgalomba.

A 111A és 141A típusú intercity-kocsikat a poznani H Cegielski-Fabryka Pojazdow Szynowych vasúti személykocsigyártó pofozza ki két és fél év alatt. A 495 millió zloty, vagyis körülbelül 40,5 milliárd forint értékű megállapodás magában foglalja a modernizált járművek karbantartását is.

A kontraktus értelmében a másodosztályú kocsikba kényelmesebb üléseket építenek be, továbbá légkondicionálással, utastájékoztató rendszerrel, kamerás biztonsági megfigyelőrendszerrel, automatikusan záródó ajtókkal, zárt rendszerű WC-kkel, valamint Braille-feliratokkal is ellátják a vakok és gyengénlátók tájékozódásának megkönnyítése érdekében. A járművek forgóvázait is korszerűbbre cserélik, így alkalmasak lesznek a százhatvan kilométer per órás sebességű közlekedésre.

A PKP Intercity eddig több mint hatmilliárd zlotyit (vagyis bő 500 milliárd forintot) invesztált járműkorszerűsítési programjába, ebből 1 milliárd 750 ezer zlotyi (több mint 140 milliárd forint) értékben a H Cegielski-Fabryka Pojazdow Szynowych végezhet el modernizálást.

A cég jelenleg 81 új gyártású kocsit épít a PKP-nak. Ezek közül 27-et már át is vett a vasúttársaság, a fennmaradó mennyiséget pedig év végéig leszállítják – számol be az International Railway Journal. A kocsik főleg a Varsó–Krakkó, Zakopane–Gdynia, Gdynia–Bielsko-Biała, Gdynia–Varsó és Varsó–Szczecin vonalakon fognak járni, de Berlinbe és Bécsbe közlekedő nemzetközi vonatokban is előfordulhatnak.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: H. Cegielski)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek