Kilencven kilométeresre hízott az M44-es, átadták a Tiszaugi hidat is

iho/közút   ·   2021.12.15. 18:00
00_m44_uj_szakasz

A Lakitelek és Tiszakürt közötti szakaszt adták most át.

  • 2019 októbere óta járható az M44 gyorsforgalmi út leghosszabb, 61,5 kilométeres szakasza Tiszakürt és Kondoros között.
  • 2020 decemberében adták át a Kondoros–Békéscsaba közötti 17,6 kilométeres szakaszt.

Most egy újabb rész készült el az M44-esből Lakitelektől Tiszakürtig: a tíz kilométeres szakaszon 22,5 méter koronaszélességű, kétszer két forgalmi sávos, leállósáv nélküli autóút épült.

(fotók: NIF Zrt.)

A projekt leglátványosabb eleme az új Tiszaugi híd, amely hazánk negyedik négysávos közúti Tisza-hídja. A híd teljes hossza 556 méter, ebből a mederhíd hossza 307 méter, középső támaszköze 152 méter. Az ellipszis kapuzat miatt a híd szerkezete Európában egyedülálló.

A beruházás részeként több különszintű csomópont létesült.

  • Tiszakürttől Lakitelek irányába haladva az első a 4515 jelű Tiszakürt–Tiszainoka összekötő úti korrekcióval alkotott különszintű csomópontja, ezen keresztül kapcsolódik össze a 44-es főút és az M44 gyorsforgalmi út.
  • A második különszintű csomópont a 4625 jelű útnál található, Lakiteleknél. Ennek a csomópontnak a része egy közel 110 méter hosszú négynyílású felüljáró, amely áthidalja a Szolnok–Kiskunfélegyháza vasútvonalat is. A csomópontnál új mérnökségi telep is épült.

(fotók: MTI/Bús Csaba)

A projekt részét képezi a 4625 jelű Szolnok–Kiskunfélegyháza összekötő út M44 és 44-es főút közötti 1,5 kilométer hosszú szakaszának megerősítése, párhuzamos kerékpárút kialakításával. Az M44-es folytatásának átadásáig itt vezetik vissza az autóút forgalmát a 44-es főútra. A biztonságos közlekedés érdekében a 4625 jelű út és a 44-es főút kereszteződése vasúti közlekedéssel összehangolt jelzőlámpás osztályozós csomóponttá épült át.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végezte nettó 51 milliárd 300 millió forintból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek