Kisiklott egy nyersolajat és propángázt szállító tehervonat

MTI/iho   ·   2013.10.19. 18:30
gainford0

A baleset miatt tűz ütött ki, de személyi sérülés nem történt - közölte a kanadai vasúttársaság. Helyi idő szerint hajnalban siklott ki tizenhárom tartálykocsi Alberta tartományban. Négy vagon szállított propángázt, közülük három gyulladt ki a balesetben. A kilenc másik kisiklott kocsi nyersolajat vitt, a hatóságok közlése szerint nincs arra utaló jel, hogy olaj szivárogna a vagonokból. Az Alberta tartománybeli Gainford települést biztonsági okokból ideiglenesen kiürítették a baleset után.

Óriási lángokkal égtek a siklott vagonok (fotó: http://globalnews.ca)

Észak-Amerikában az utóbbi hónapokban sokat foglalkoznak a vasúti biztonság, nevezetesen a vasúti olajszállítás kérdésével. Júliusban ugyanis Kanadában egy elszabadult, nyersolajat szállító tehervonat kisiklott egy tóparti kisváros, Lac-Mégantic központjában, ahol a tartálykocsik közül több felrobbant. A balesetben 47 ember halt meg, a hatezer lakosú város központja a lángok martalékává vált. Ez volt Észak-Amerikában az utóbbi két évtized legsúlyosabb vonatbalesete.

Az utóbbi hetekben két másik tehervonat is balesetet szenvedett Kanadában: Alberta tartományban egy vízmentes ammóniát szállító szerelvény, Saskatchewan tartományban pedig egy kenőolajat szállító vonat siklott ki, utóbbinak egyik tartálykocsijából szivárogni kezdett az olaj. A kanadai kormány a héten vezetett be új szabályokat, amelyek értelmében meg kell vizsgálni a Kanadába érkező nyersolaj-szállítmányokat. Kiderült ugyanis, hogy a Lac-Méganticban balesetet szenvedő tehervonaton szállított nyersolaj robbanékonyabb volt, mint ahogy az a hivatalos papírokon fel volt tüntetve.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek