KiSORulnak a csuklós Karosák Prágából

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.05.08. 21:15
kiskep

A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) május elején vette át az első SOR NB18-as típusú csuklós autóbuszt abból a tizenegy járművet számláló szériából, amelyet már a jelenleg legszigorúbb Euro VI-os kibocsátási normáknak megfelelő motorral szereltek fel. A tizenegy új csuklósnak köszönhetően fokozatosan teljesen kivonják a forgalomból a Karosa B-741-eseket, amelyekben csupán Euro I-es motor dübörög.

SOR NB 18-as típusú csuklós Prágában<br>(fotók: a szerző)

Mind a városvezetés, mind a közlekedési vállalat képviselői elsősorban a buszok környezetkímélő hatását emelték ki az első Euro VI-os SOR-csuklós átvételekor. A buszba gázolajat tankolnak, de a modern, széndioxid-kibocsátást redukáló technológiának köszönhetően ugyanolyan környezetbarát, mint egy CNG-üzemű autóbusz.

A busz beltere

A SOR NB18-as típusú csuklós 18 ezer 750 milliméter hosszú, 2 550 milliméter széles és 2 750 milliméter magas, 154 utas befogadására alkalmas – ebből 45 ülőhely. Az autóbuszokat a csehországi SOR Libchavy járműgyártó szállítja a Prágai Közlekedési Vállalatnak. Prága utcáin jelenleg a tömegközlekedési rendszer kiszolgálására 1 164 autóbusz üzemel, ebből 235 NB18-as csuklós, ezen kívül további húsz NBH18-as hibrid meghajtású csuklós is közlekedik a cseh fővárosban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek