Kivonja a forgalomból a balesetben deformálódott hálókocsikat a Regiojet

Korcsmáros Gábor   ·   2024.06.10. 10:50
RJ

Miért hajlott meg a fekvőhelyes kocsi, miközben a mozdonyok alig sérültek az ütközés során?

A napokban történt szerencsétlenség miatt a Regiojet úgy döntött, hogy kivonja a forgalomból az összes osztrák eredetű fekvőhelyes kocsiját, mert azok a tapasztalatok szerint nem biztonságosak. A Regiojet a vagonokat konstrukciós hibákra hivatkozva állítja félre. Kiderült, hogy egy, még 2018-ban Salzburgban történt baleset során is ugyanúgy, az első és második kupé között tört ketté a vasúti kocsi, ami a pardubicei balesetben is megismétlődött. Ez okozta a négy áldozat halálát is. A kocsiszekrény pont ugyanott tört el, mint hat évvel ezelőtt.
 

Szakértői, de nem hivatalos vélemény szerint a mozdonyok a fővázak merevsége miatt gyakorlatilag merev akadályt képeztek az érintkezési pontokon. Ezért mindkét vonat esetében az ütközés által kifejtett energiát az első leggyengébb ponton nyelték el. A tehervonat esetében az első tehervagon nyelte el, amelyik ráfutott a mozdonyra és gyakorlatilag összeroncsolta a mozdony hátsó vezetőállását. A Regiojet vonatának esetében a leggyengébb láncszem az első kocsi volt. A fizika törvényeit nem tudjuk felülírni.

Tény, hogy a Bcmz sorozatú, osztrák eredetű fekvőhelyes kocsikat a nyolcvanas években építették a Jenbacher Werke járműgyártóban. Igaz, hogy a kétezres évek elején átestek egy felújítási folyamaton, de a kocsiszekrény váza maradt a régi. Kérdés, hogy a váz teherbíró képessége mennyit gyengült az évek során, illetve az esetleges korrózió miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.