Komoly reptérfejlesztés Nagyváradon

MTI   ·   2015.07.02. 18:08

Két hónapra bezárják a határközeli nagyváros légikikötőjét, e július 6. és szeptember 2. között a reptér nem fogad gépeket.

A 91 millió lejes költségvetésű munkálatok során 2100 méteresre hosszabbítják, 45 méteresre szélesítik, és teljesen újrabetonozzák a jelenleg 1800 méter hosszú és 35 méter széles kifutópályát, és hat repülőgép egyidejű befogadására alkalmas 33 ezer négyzetméteres forgalmi előteret alakítanak ki – írja az MTI.

A repülőtér fejlesztési költségeinek 85 százalékát az Európai Unió, 13 százalékát a román költségvetés, két százalékát pedig a repülőtér biztosítja.

A repülőteret működtető Bihar megyei önkormányzat a nemzetközi légi forgalomba is be szeretné kapcsolni a nagyváradi repteret – írta az e-Bihoreanul portál. Cornel Popa, az önkormányzat elnöke elmondta, tárgyalásokat folytatott már a Tarom, a Blue Air és a Carpat Air román légitársaságokkal, de versenytárgyalást készülnek hirdetni, amelyen külföldi társaságok is részt vehetnek.

Hozzátette, egy tanulmány szerint Nagy Britannia, Írország, Németország, Olaszország és Spanyolország repülőterei felé induló nagyváradi járatokra lenne igény.

A váradi repülőteret többnyire a belföldi járatokat működtető Tarom társaság használja. A repülőtér – a honlapján közölt adatok szerint – 2012-ben 40 500 utast szolgált ki. 2011-ben 5 millió lejes költségvetéssel újították fel a repülőtér épületeit.

Az iho/repülés arra emlékeztet, hogy a régió legfontosabb nemzetközi forgalommal rendelkező repülőtere a debreceni, és elképzelhető, hogy a nagyváradi fejlesztés elsősorban a régió és Nyugat-Európa közti légiközlekedésből akar egy komolyabb hányadot kiszakítani. A pálya hosszabbítása és a forgalmi előtér bővítése a repteret alkalmassá teszi középkategóriás egyfolyosós utasszállítók (pld. A320-asok és B-737-esek) kiszolgálására.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek