Könnyebben közlekednek a látássérültek Budapest belvárosa és a reptér között

iho   ·   2023.01.16. 09:00
00_danova-projekt

Véget ért az Európai Unió kutatásfejlesztési keretprogramjából finanszírozott DANOVA-projekt, amiből a vak és gyengénlátó utasok közlekedését segítő fejlesztések valósultak meg. Akadálymentessé vált a bkk.hu.

A Budapesti Közlekedési Központ kiemelt célja, hogy megfelelő közlekedési szolgáltatást nyújtson vak és gyengénlátó, illetve minden speciális közlekedési igényű utasainak is. A 2022 decemberében véget ért, az Európai Unió Interreg Danube kutatásfejlesztési keretprogramjából finanszírozott „DANOVA – Innovatív közlekedési szolgáltatások vak és gyengénlátó utasok részére a Duna régióban” elnevezésű projekt keretében a BKK-nak lehetősége nyílt a vak és gyengénlátó utasok közlekedését segítő fejlesztéseket megvalósítani.

A projekt célja a városközpont és a repülőtér közötti utazás megkönnyítése volt. Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány bevonásával megvizsgálták, hogyan teljesül az akadálymentesség a honlapon és a BKK applikációin, és konzultációs támogatást nyújtottak a megoldáskeresésben. Javaslataik alapján egyenlő eséllyel hozzáférhetővé vált a bkk.hu, és a BudapestGO applikáció és a webes utazástervező alkalmazások akadálymentesítésének előkészítése is megtörtént. A projektben megvalósult az akadálymentességi felmérése Budapest belváros gyalogos felületeinek. A fejlesztések mellett a szemléletformálás is fontos része volt a projektnek: a BKK számára a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szemléletformáló workshopot tartott.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek