Kormánygép-tender: kettő plusz három

iho   ·   2013.06.18. 08:32

Kiírták a hivatalos pályázatot a kormány által tervezett állami légi szállító flottához szükséges repülőgépek beszerzésére – értesült a Népszabadság.

A tender szerint két csomagban lehet pályázni: az egyikben két személyszállító és egy személyszállításra is alkalmas teherszállító repülőgépet lehet megvételre ajánlani, a másik csomagban szintén három, merevszárnyas gépről van szó, csak fordított felosztásban. A pályázati dokumentációt ezerkétszáz euróért vehetik meg az érdeklődő hadiipari vállalkozások. A szerződés határideje 2013 utolsó napja, vagyis a beszerzést a HM még idén végre kívánja hajtani.

A HM illetékese a lapnak elmondta: a Malév megszűnésével olyan, az ország szempontjából stratégiai fontosságú képesség tűnt el, melyet szükséges pótolni. „A HM által javasolt ‚Állami Légiszállító Flotta’ létrehozása nem a Malév szerepét kívánja betölteni, hanem egy a katonai, állami és civil igényeknek megfelelő, a nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe vevő légi szállítási megoldási javaslat állami légi járművel, katonai üzemeltetésben” – írta a lapnak a szaktárca.

Az ellenzéki pártok megkérdezett politikusai azt hozzák fel, hogy nem látjni az idei költségvetésben a beszerzés fedezete, ahogy jövőre sem lesz plussz forrás, és azt is kifogásolják, miért ezt a tendert írta ki először a HM, miért nem azt a pártokkal egyeztetett beszerzést indította el, ami új forgószárnyasokkal látná el a honvédséget. A tárca szerint bevételi forrás lehet a MiG–29-esek értékesítése, amiben eddig sem jártak sikerrel, tehát ez bizonytalannak tekinthető – idézi a lap az ellenzéki véleményeket.

Kapcsolódó hírek