Környezetkímélő elektromos buszóriásokat gyárt a HESS

iho   ·   2017.12.06. 16:15
nantes-i_villanybusz0

A HESS svájci buszgyártó cég húsz extragyors töltésű elektromos buszt szállít a franciaországi Nantes városának. A buszokat a város tömegközlekedési vállalata, a Société d'Economie Mixte des Transports de l'Agglomération Nantaise (Semitan) rendelte meg a vállalattól, miután a buszvonal 2006-os üzembe állítása óta az utasok száma megnövekedett, így a járatok túlzsúfolttá váltak.

A HESS által gyártott, százötven fő szállítására alkalmas buszok 2018-tól állnak forgalomba

A flottához tartozó járművek a Nantes történelmi belvárosát a Loire folyótól délre elterülő városrészekkel összekötő Busway Bus Rapid Transit (4-es vonal) buszvonalon fognak közlekedni. A HESS huszonnégy méter hosszú, teljesen elektromos meghajtású buszait, az ilyen típusú járművek közül a világon először szerelik fel villámtöltési technológiával. Amíg az utasok le- és felszállnak, a rendszer mindössze húsz másodperc alatt tölti majd fel a buszok tetejére szerelt akkumulátorokat. A csatlakozási idő is csak egy másodperc lesz: ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a busz a töltőpontra csatlakozzon.

Az előrejelzések szerint harmincöt százalékkal növelhető a személyszállítási kapacitás, óránként ugyanis megközelítőleg kettőezer-ötszáz ingázó számára biztosít a járat fenntartható tömegközlekedést. A villámtöltési technológiát és ehhez kapcsolódó infrastruktúrát az ABB svájci energiaipari konszern szállítja a HESS-nek. Az e-buszok várhatóan 2018 végére állnak üzembe.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek