Környezetvédők követelik a kamion-adó fenntartását

MTI   ·   2011.10.20. 15:42

Jövőre megszüntetnék a nem uniós külföldi teherautók adóját, a szabály visszavonását kéri a Levegő Munkacsoport.

A zöld szervezet közleményében  emlékeztet: ezt az adót olyan, nem EU-országokban bejegyzett járművek után kell megfizetni, amelyekre nem vonatkozik az adómentes belépési, illetve áthaladási engedély. Tavaly csak a törökországi fuvarozók körülbelül 15 ezer adóköteles engedélyt használtak fel, ami több mint egymilliárd forint államháztartási bevételt eredményezett.

Az adókötelezettségnek köszönhetően sokan igénybe vették a ROLA-t, mivel a vasúton áthaladó kamionok - a nemzetközi rendelkezések szerint – mentesülnek az engedély bemutatása, és így az adófizetés alól is – húzza alá a közlemény.

A törvényjavaslat elfogadásával megnövekszik a környezetszennyezés, gyorsabban mennek tönkre az utak, nagyobb lesz a balesetveszély és több a dugó, továbbá megszűnik a ROLA-szállítás Magyarországon – figyelmeztet a szervezet.

A Levegő Munkacsoport levelet írt az országgyűlés gazdasági bizottságának, kérve a Magyarországra – nemzetgazdasági, környezetvédelmi és közlekedési szempontból egyaránt – hátrányos javaslat visszavonását.

A jövő évi adótörvény-javaslatok megszüntetnék a nem uniós külföldi teherautók gépjárműadóját, a szabály visszavonását kéri a Levegő Munkacsoport.

A zöld szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott  közlemény közleményében  emlékeztet: ezt az adót olyan, nem EU-országokban bejegyzett járművek után kell megfizetni, amelyekre nem vonatkozik az adómentes belépési, illetve áthaladási engedély. Tavaly csak a törökországi fuvarozók körülbelül 15 ezer adóköteles engedélyt használtak fel, amely több mint egymilliárd forint államháztartási bevételt eredményezett - mutatnak rá.
Az adókötelezettségnek köszönhetően sokan igénybe vették a ROLA-t, mivel a vasúton áthaladó kamionok - a nemzetközi rendelkezések szerint - mentesülnek az engedély bemutatása, és így az adófizetés alól is - húzza alá a közlemény.
A törvényjavaslat elfogadásával megnövekszik a környezetszennyezés, gyorsabban mennek tönkre az utak, nagyobb lesz a balesetveszély és több a dugó, továbbá megszűnik a ROLA-szállítás Magyarországon - figyelmeztet a szervezet.
A Levegő Munkacsoport levelet írt az országgyűlés gazdasági bizottságának, kérve a Magyarországra - nemzetgazdasági, környezetvédelmi és közlekedési szempontból egyaránt - hátrányos javaslat visszavonását.

Kapcsolódó hírek

Közút Zöldút Infrastruktúra Kerékpár

Újjászületnek a metrópótlás buszsávjai

iho   ·   2023.05.31. 09:00

Május 22-én átadták a felújított M3-as metró összes állomását. Mivel a metrópótlás is véget ért, már nincs szükség a buszsávokra a Váci út–Üllői út tengelyen. Mindez lehetőséget teremt a többi között arra, hogy biztonságosabbá váljon a biciklizés Budapest észak–déli tengelyén, ezzel együtt pedig csökkenjen a belváros környezeti terhelése.