Koronavírus-járvány: haladéktalanul oltsák be a gépkocsivezetőket, a mozdonyvezetőket, a hajós személyzeteket és a vámügyintézőket!

Kiss Bertalan   ·   2021.02.19. 18:40

Biztonságos munkavégzést és gördülékeny ellátást! Szakmai szerveztek közös kéréssel fordultak a kormányhoz.

A koronavírus újabb hullámai ismét felkavarták a nemzetközi fuvarozás világát is, az egymástól függetlenül és teljesen rendszertelenül meghozott korlátozásokkal. Elsőként Németország és Csehország vezetett be korlátozásokat, míg Szlovákia és Olaszország még csak tervezi. Negatív koronavírustesztet kérnek, amelyek érvényessége eléggé korlátozott, ezért ennek teljesítése szinte lehetetlen. Hiába érkeznek meg a határátkelőkhöz a tehergépkocsik még időben, a bizonytalan, hosszú várakozás közben akár le is járhat a tesztek érvényessége. Ez napról-napra, egyre komolyabb fennakadásokat okoz az ellátási láncokban – gondoljunk csak a kihegyezett „just in time” rendszerekre – amely további súlyos gazdasági károkat okozhat. Ez alól sajnos a magyar gazdaság sem kivétel, ezért mielőbbi kormányzati intézkedésekre lenne szükség.

Mint a kritikus infrastruktúrát működtető személyzet, a nemzetközi fuvarozásban résztvevő gépkocsivezetők, mozdonyvezetők, a hajózásban dolgozó fedélzeti személyzet, valamint a vámügyintézők kerüljenek be az oltási terv soron következő, oltásra jogosultak körébe, hogy a lehető leghamarabb kaphassák meg az Európában is elfogadott valamelyik védőoltást.

Ezért Magyarország meghatározó szakmai érdekképviseletei

  • a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége,
  • a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary,
  • a Magyar Szállítmányozók Szövetsége

nyílt levélben fordult a kormányhoz, amelyet a Magyar Vámügyi Szövetség és a Magyar Vasúti Egyesület is támogat.

A határokon való torlódások elkerülése, valamint a forgalom és áruellátás zavartalanságának biztosítása érdekében kérték, hogy az oltási bizonyítvánnyal rendelkezőket, a nemzetközi megállapodások alapján mentesítsék a teszt kötelezettsége alól és biztosítsanak számukra gyorsabb átjutási lehetőséget.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.