Koronavírus: már javában érzi az autóipar is

MTI/iho   ·   2020.02.27. 16:05
nemet_autogyartas0

Hildegard Müller, a német autóipari vállalatok szakmai képviseleti szervezete, a VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) elnöke az elemzésben rámutat, hogy Európában hét százalékkal csökkent januárban éves bázison az újonnan forgalomba helyezett autók száma, az Egyesült Államokban pedig az előző évi szinten stagnált. A kínai piacon viszont húsz százalékos volt a visszaesés januárban, ami azonban részben a holdújévi ünnepi szünnapok miatt következett be.

Kínában az elmúlt két évben is csökkent a forgalomba helyezett autók száma, tavaly tíz százalékkal. A koronavírus hatása nélkül az idei évre a VDA két százalékos csökkenésre számított a kínai piacon. A csütörtöki jelentésben foglaltak alapján azonban a vírusjárvány miatt a visszaesés az idén hét százalékos lehet Kínában. Európában, az Egyesült Államokban és a világpiacon összességében is a forgalomba helyezett új autók számának három százalékos csökkenését várja az idén a VDA.

– Ha a piaci forgalom csökken, akkor a verseny intenzitása növekszik. Erre kell berendezkednünk – mondta Hildegard Müller. – Pozitív jelekről számolhatunk be viszont az alternatív hajtású autók németországi értékesítésének alakulásában.

 

Azért jönnek jó hírek is vidékről

Müller elmondta azt is, az idén januárban az elektromos hajtású (akkumulátoros és hibrid) autók forgalomba helyezése közel száznegyven százalékkal 16 ezerre emelkedett Németországban, részarányuk pedig az összes forgalomba helyezett jármű között 6,6 százalékra emelkedett. A német autógyárak márkái pedig hatvanhárom százalékos részarányra tettek szert a forgalomba helyezett elektromos hajtású járművek között a 2019. januári ötvenegy százalék után.

A német autógyárak tavaly több mint 400 ezer elektromos hajtású autót gyártottak világszerte, és ennek közel felét, 194 ezret Németországban. Kína és az Egyesült Államok után így Németország a harmadik legnagyobb elektromosautó-gyártó a világon. A Németországban gyártott elektromos autók háromnegyedét exportálják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek