Korszerűbb utastájékoztatás Tatabányán és környékén

Istvánfi Péter   ·   2013.08.13. 14:15
vertes0

két évvel ezelőtt számoltunk be a Komárom-Esztergom megye buszközlekedéséért felelős Vértes Volán nagyszabású fejlesztési terveiről. A tervek közül az egyik legfontosabb, az utastájékoztatás és a forgalomirányítás fejlesztése most készült el. A beruházást Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztárium infrastruktúráért felelős államtitkára adta át.

Egy buszsofőr kezeli a Vértes Volán új elektronikus forgalomirányítási és utastájékoztató-rendszerének egyik készülékét Tatabányán<br />(fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A Széchenyi-terv keretében megvalósuló mintegy 320 millió forintos beruházásból 15 százalék volt a Vértes Volán önrésze, a többit EU-forrásból biztosították. A projekt keretében összesen 108 autóbusz kapott korszerű, GPS-jeladó berendezést, amik Tata, Tatabánya, valamint 18 további település 52 megállójában teszik majd lehetővé a pontos, percrekész utastájékoztatást, valamint segítségével a buszon utazók is értesülhetnek róla, hogy járatuk éppen késésben van-e.

A rendszer másik eleme a forgalomirányítás, a buszok által küldött jeleket ugyanis nemcsak az utasok, hanem a diszpécserek is látják, így szükség esetén (pl. késés, baleset, terelés stb.) be tudnak avatkozni. A projekt része volt még az e-ticket-rendszer bevezetése is, amelynek segítségével az interneten vagy mobiltelefonon, sorbanállás nékül megválthatóak a menetjegyek.Utasok nézik a Vértes Volán megújult elektronikus forgalomirányítási és utastájékoztató-rendszerének egyik utastájékoztató-oszlopát Tatabányán egy buszmegállóban<br />(fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.