Közel a napi egymillióhoz

iho/vasút   ·   2012.04.01. 12:00

Naponta átlagosan 977 ezer utast szállított az SBB 2011-ben, ami 2,7 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi eredményekhez képest. Az utazások hosszával megszorozva mindez 1,3 százalékos növekedéssel egyenlő, 17,7 milliárd utaskilométer volt a társaság teljesítménye – írja a Webtrains.fr francia nyelvű szakportál.

Az államvasút modal split részesedése meghaladja a 25 százalékot – ami nem egyenlő a vasút összesített részesedésével, hiszen számtalan magántársaság is képviselteti magát a svájci kötött pályás közlekedésben. Csak a napi ingázó hivatásforgalom esetében az utasok 34,1 százaléka választja az SBB szolgáltatásait.

(fotó: Hörcher Dániel)

Pontosság terén is javulni tudott a svájci vasút, a személyvonatok 89,8 százaléka három percnél kevesebbet késett, az esetek 97,7 százalékában biztosítani tudták a személyvonati csatlakozásokat. Ritkábban emlegetett statisztika a tehervonatok pontossága – az SBB ezen a fronton is eredményes. Áruszállító szerelvényeik 98,4 százaléka harminc percnél kevesebb késéssel érte el célpontját, két tized százalékkal megfejelve a 2010-es teljesítményt.

Az SBB üzleti eredménye 338,7 millió frank, azaz mai árfolyamon 83 milliárd forint lett, ami 40 millió frankkal jobb a 2010-es eredményhez képest. A fejlődést a vasúttársaság az infrastruktúra-kezelés ésszerűsítésének és a nemzetközi áruszállítási tevékenység újraszervezésének tulajdonítja.

Kapcsolódó hírek