Közép- és kelet-európai közlekedési miniszterek közös nyilatkozata a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatásáról

iho/vasút   ·   2023.09.06. 09:00
00_lengyel_vasutfejlesztes

Krakkóban a régió nyolc országának közlekedésért felelős minisztériuma foglalt állást, a jelek szerint Magyarország nem volt köztük.

A magas szintű találkozón a közép- és kelet-európai országok közlekedési miniszterei, a lengyel hadsereg vezérkara és az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatósága (főigazgatója lengyel: Magda Kopczynska) felvetette a stratégiai közlekedési projektek finanszírozásának fontos kérdéseit. Megbeszéléseket folytattak az Európai Unió a kérdéshez kapcsolódó, hosszú távú költségvetéséről is.

A lengyel szakminisztérium, a Ministerstwo Infratruktury honlapja szerint a csúcstalálkozó végén Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia közlekedésért felelős minisztériumainak képviselői közös nyilatkozatot írtak alá a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatásáról. Hangsúlyozták, hogy Közép- és Kelet-Európában javítani kell a közlekedés összetartó erejét, és mindent meg kell tenni a kapcsolatok javításáért.

A felek ismételten megerősítették, hogy a megbízható és nagy kapacitású közlekedési infrastruktúra fontos szerepet játszik az egyes országok közös biztonságában, valamint az egész európai kontinens hosszú távú gazdasági fejlődésében és jólétében, többek között a közlekedési infrastruktúra kettős katonai és polgári felhasználása és az ellátásbiztonság szükséges szintje tekintetében. Hangsúlyozták továbbá, hogy a modern közlekedési infrastruktúra fejlesztése tőkeigényes, és stabil hazai és nemzetközi finanszírozási forrásokat igényel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek