Köznapi retró Salgótarjánban

Vörös Attila   ·   2022.06.08. 18:00
10083_DSCF6124_220607

Púpos, retró Bézé, múzeumvasút a szebb időket is megélt 81-es vonalon.

Kedden rotyogásra ébredhetett a Hatvan–Somoskőújfalu vonal népe: a 224-es Púpost küldték fel Somoskőre az egyik hajnali járattal. A gép mögé egy szem Bo-kocsit akasztottak, szűkös, de hangulatos alapon. Az eredetileg hatvani 224-es Púpost ősszel vitték el Záhonyba, amikor a Rail Cargo Hungaria a 81-es és 82-es vonali csomóponti kiszolgáló tehervonatok élén is lecserélte a startos mozdonyt saját Suttogójára. A 224-es az utolsó időkben szinte fixen vitte a jászberényi tolatóst, de a salgótarjáni élén is rendszeresen megfordult. Miután már nem volt rá szükség Hatvanban, Záhionyba költözött. Innen az idei első retró hétvégére tért vissza, amit épp Hatvan környékén rendeztek meg. A csíkos 127-es Szergej és a Nohab mellett a 81-esen a 224-es is megfordult By-kocsikkal, ezután pedig korábbi honában maradt. Most kapóra jött, mivel a 81-es menetrendjét épp csak ki tudják szolgálni a hatvani Bézé-mennyiséggel. Bármilyen meghibásodás komplett vonatpárok lemondásával jár manapság, a pásztói kirohanóson lassan nagyobb szám, ha vonat megy, és nem lemondják, vagy pótlóbusszal helyettesítik (mivel ez csak tanítási időben jár, már csak egy hét van vissza a járat kínjaiból, szeptemberig).

Szóval kedden beröffentették a 224-est, és a kora reggeli forduló után egy napközbeni vonatpárt is rábíztak.

Pásztó alatt gyorsít Hatvan felé a 224-es kedden kora délután (fotók: Vörös Attila)

A retró hangulatot tovább emelte, hogy az itteni Bézék közé épp beforgott a retró festésű 343-as is. Kicsit belerondít a kékre festett mellékkocsi az összképbe, de egyébként festéstől függetlenül a Bézé egy letűnt kor maradványa. Sajnos azonban a 81-esen most ez a realitás, a csörgős üzemnél egész biztosan olcsóbb, és a Bézék zajára a somoskőiek sem panaszkodnak.

A 343-as várja a keresztet Apc-Zagyvaszántó állomáson. Kattintás után galéria nyílik néhány további bézés képekből!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek