Közös végállomás Debrecen villamosainak

Szever Dániel   ·   2013.06.05. 19:00
12

Újabb fontos fázisához érkezett a 2-es villamos pályaépítése Debrecenben. A nyári forgalom az idei évben sok türelmet követel a közlekedés minden szereplőjétől: május végétől kezdve  a Nagyállomás épülete előtt álló Petőfi téren elkezdődő közműkiváltások miatt a gépjárművek, valamint a DKV autóbusz-, és villamosjáratainak forgalma is korlátozódott.

A project leglátványosabb része a huszonkét emeletes toronyház előtt készülő kitérőrendszer, ahonnan az 1-es és a 2-es villamosok egymás mellől indulhatnak majd. Mindezzel azonban nyár végére nem készülnek el, csak az őszre ígért átadással szűnik meg a villamos-végállomás régóta megszokott arculata. Jelenlegi funkcióját elveszti a körpálya, ezért felszedik a síneket. Egyelőre az 1-es teljes vonalán akadálymentes a szerelvények közlekedése, de ez a nyugodt helyzet nem sokáig lesz élvezhető: június végétől több mint egy hónapon át a vonal teljes hosszúságában villamospótló autóbuszok közlekedését tervezik.

A készülő közös végállomás helye, ahová a Piac utcáról egyenesen futhatnak majd be a szerelvények<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a felvételeket a szerző készítette)</br>

Megszokásból már most sem célszerű közlekedni, hiszen május 22-i kezdettel (várhatóan augusztus végéig) szinte mindegyik, a Nagyállomást érintő helyi járat közlekedési rendje megváltozott, ezekről bővebben a DKV Zrt. honlapján lehet tájékozódni. A pályaudvar főépülete és a posta épülete előtti megállóhelyeket teljesen lezárták, környékükre csak taxikat engednek be. Az érintett viszonylatok ideiglenes megállóhelyekről indulnak. Ezek a munkaterületek az Erzsébet utca és a Piac utca felől gépjárművel nem érhetők el, de a Salétrom utca és a Raktár utca irányából meg lehet közelíteni őket.

Az autósoktól a szinte hetente változó forgalmi rend a szokottnál nagyobb figyelmet követel ebben az időszakban. A tömegközlekedésben több eszközzel is próbálja kiküszöbölni a torlódásokat a DKV. Ideiglenes megállóhelyeiken megszűntették az első ajtós felszállási rendszert. Az utasok tájékoztatását a megállókban kihelyezett tájékoztatókon kívül jegyellenőrök is segítik.

Kapcsolódó hírek