Külön ágakra szervezik ki a litván nemzeti vasutat

iho/vasút   ·   2019.03.23. 17:00
400px_litvan_teher_lg

Az Európai Unió negyedik vasúti csomagja írja elő a vasúttársaság átalakítását, amely az átláthatóság növelését és a működési hatékonyság javítását tűzi ki célul.

A személyszállítási ágat február 28-án jegyezték be hivatalosan: az LG Keleiviams fokozatosan veszi át az anyacég összes személyszállítási tevékenységét. Az új cég vezetőjének az LG személyszállítási igazgatóját, Linas Baužyst választották. A személyszállító üzletág meg szeretné duplázni a jelenlegi utasmennyiséget, a cél az évi nyolcmillió utas. A társaság modern és versenyképes szolgáltatást szeretne nyújtani, kielégítve az utasok egyre növekvő igényeit.

Külön üzletágakra szervezik ki idén a litván nemzeti vasutat (LG). A teherszállítási ág célja, hogy 2030-ra Kelet- és Közép-Európa logisztikai élmezőnyéhez tartozzon (kép forrása: Railway Gazette)

A nemzeti közlekedési hatóság LTSA a tavaly decemberben alapított teherfuvarozási üzletágnak is megadta a működési engedélyt. Az LG Cargo célja, hogy 2030-ra Közép- és Kelet-Európa egyik vezető logisztikai szolgáltatója legyen. A társaság elnöke, Egidijus Lazauskas szerint az árufuvarozási piacon egyre nagyobb verseny tapasztalható, ezért egy olyan rugalmas vállalatot akarnak teremteni, ami gyorsan reagálni tud a vásárlók igényeire, továbbá a részvényeseknek is értéket teremt – számol be a Railway Gazette.

A három balti állam legdélebbre fekvő országában, Litvániában háromfajta nyomtávval is épült ki vasúti pálya. A széles, 1520 milliméteres nyomtávból 1749 kilométer található, melyből 122 kilométert – elsősorban a főváros, Vilnius környékén – huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó áramú rendszerrel villamosítottak. Normál nyomtávú sínpárból mindösszesen huszonkét kilométert találni, de a jelenleg építés alatt álló Rail Baltica-projekt során körülbelül száz kilométernyi, részben fonódott pályával bővül majd. Keskeny, hétszázötven milliméter nyomközű pályából 179 kilométerrel rendelkezik az ország. Az LG személyszállító vonatait 2006-ban 6,2 millió utas választotta, a teherszállítmányok pedig elérték az ötvenmillió tonnát. A legfontosabb szállított áru az olaj. A vállalat 2017-ben 443,7 millió euró (bő 141 milliárd forint) bevételt könyvelhetett el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek