Különvonattal a pünkösdi búcsúra, Csíksomlyóra

Andrassew Dávid Igor   ·   2011.12.08. 14:24

A Kárpáteurópa Utazási Iroda és az iho nyomtatott társa, az Indóház Vasúti Magazin 2008-ban egyedülálló vállalkozásba kezdett: különvonatot indított a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokoknak.

A búcsú a rendszerváltás után vált az erdélyi és az anyaországi magyarok százezreinek ökumenikus istentiszteletévé, szent találkozójává. Ide vitt először 2008-ban nyolc kocsiban több száz zarándokot a szent koronás magyar címerrel díszített kultikus Nohab dízelmozdony. A zarándokokat Erdő Péter bíboros prímás, esztergom–budapesti érsek áldása kísérte a csíksomlyói búcsúra.

Az ezeréves határra, a Gyimesekbe is eljutó vonat sikere miatt az Indóház és a Kárpáteurópa 2010-ben már két különvonatot indított, és 2012. május 26-29-én, pünkösdkor is két zarándokvonatot szervez: a már közismert, a nemzeti zarándokvonatok között az első Székely Gyorsot (SZÉGY), illetve a fiatalabb testvér Csíksomlyó Expresszt (CSEX).

A Székely Gyors a Karakó völgyhídon<br />(fotó: Vörös Attila)

Kétezer-tizenkettőben először a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, és a Dunántúl jelentős részén áthaladva Sopronon, Csornán, Kapuváron, Győrön, Komáromon, Tatabányán keresztül jut el Budapestre. A két vonat a fővárosból, a Keleti pályaudvarról szinte egyszerre indulva különböző útvonalakon jut el a Székelyföldre. A szerelvényekre Kelet-Magyarországon Szolnokon, Békéscsabán és Püspökladányban is fel lehet szállni.

Az erdélyi útvonal csodálatos, a Székely Gyors Nagyváradon, a Sebes-Körös völgyén, Kalotaszegen, Kolozsvárott, Szamosújváron, Désen és Dédán keresztül halad a Székelyföldig, míg a CSEX útvonala: Arad–Maros-völgy– Déva–Gyulafehérvár–Teius–Balázsfalva–Medgyes–Segesvár–Olt völgye–Brassó–Sepsiszentgyörgy–Tusnádfürdő–Alcsíki-medence–Csíkszereda–Madéfalva. A zarándokok, mint korábban, most is falusi turizmus keretein belül, székely családoknál alszanak Felcsíkban és Alcsíkban. Az utasok 27-én, szombaton a szálláshelyekről vonattal érkeznek Csíksomlyóra, a pünkösdi szentmise helyszínére. Másnap pedig eljutnak az ezeréves határra is, ahol szentmisén és ünnepségen vesznek részt.

Kiadónk a Csíksomlyó Expressz élén a közelmúltban felavatott Aranycsapatmozdonyt szeretné látni. Az ügy sikere érdekében hamarosan megkezdődnek a MÁV-Start, MÁV-Trakció, CFR Calatori, és a vonatot megrendelő Indóház Kiadó közötti négyoldalú tárgyalások.

T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Kiadó igazgatója

Érdekes adatok: 2008 óta összesen 4500 utas utazott az eddigi hat (négy Székely Gyors és két Csíksomlyó Expressz) zarándokvonaton, amelyek eddig 14 ezer kilométernél is többet tettek meg. A zarándokok 13 500–13 500 adag reggelit, illetve vacsorát fogyasztottak el erdélyi szállásadóiknál. Vasúti specifikáció: a jövőre is a SZÉGY élén pompázó tizenhetes Nohab eddigi útjai során körülbelül 7000 liter gázolajat fogyasztott, de az első úttól eltekintve a hátáron túl jobbára csak hidegen közlekedett.

Kapcsolódó hírek