Lassan halad a Traxx-kerekek ügye

iho   ·   2015.10.02. 13:45
traxx678

A vasúttársaság válaszai szerint valamennyi 480-as mozdony üzemképes, a kerékkopások miatt a huszonöt gépes TRAXX-flottából jelenleg nyolc mozdonynak korlátozott a sebessége. Ezek közlekedésbiztonsági szempontból teljes mértékben megfelelnek az előírásoknak. Az egyik mozdonynak keréklaposodás miatti rendkívüli kerékesztergálás után kellett korlátozni a sebességét júniusban.

Figyelembe véve a közbeszerzési eljárásra vonatkozó törvényi határidőket, a keréktárcsacserék idén indulnak és várhatóan a jövő év második felében fejeződnek be a teljes flottánál. A munkák elvégzésére áprilisban írtak ki tendert „TRAXX villamos mozdony keréktárcsa-javításához kéziszerszám beszerzése” címmel, huszonegymillió forint becsült költséggel. A jelenlegi korlátozások feloldása a közbeszerzési eljárás lezárásának időpontjától, illetve a legyártott keréktárcsák rendelkezésre állásától függ. Egy mozdonyon a keréktárcsák cseréje már megtörtént a Bombardier németországi, kasseli üzemegységében. A MÁV-Start a mozdonyok karbantartása és javítása során az alkatrészeket a továbbiakban saját műhelyében cseréli. Amennyiben olyan tevékenységre van szükség, amelynek elvégzése a MÁV-Start saját műhelyeiben nem lehetséges, csak olyan alvállalkozót von be, akinek megfelelő tapasztalata van a feladat elvégzéséhez.

Pusztaszabolcs felé közelít egy Dunaújvárosból indult nehéz tehervonattal a 005-ös Traxx<br>(Vörös Attila felvétele)

A Traxxok közül jelenleg három mozdony már túl van az egymillió kilométeres futásteljesítményen. A korlátozott mozdonyok esetében az átlagos futásteljesítmény 850–900 ezer kilométer körüli. A keréktárcsakopások mértéke tehát nemcsak a futásteljesítménytől függ, hanem befolyásolja a pálya nyomvonala, de olykor előre nem látott események is, így baleset vagy keréklaposodás miatti kerékesztergák. A mozdony elektrodinamikus fékkel is rendelkezik, ennek köszönhetően a féktárcsák minimális mértékben koptak, így azokat még jó ideig nem kell lecserélni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek