Lassú a vasút Romániában

MTI   ·   2013.08.07. 17:37

Romániában a vasúti pálya gyatra állapota miatt a személyvonatok átlagsebessége óránként 43 kilométerre, a tehervonatoké átlagosan 21 kilométerre csökkent - jelentette ki Nicolae Micu, a vasúti infrastruktúrát fenntartó CFR SA vezérigazgatója egy szerdai bukaresti sajtótájékoztatón.

Ez az átlagsebesség mintegy 20 kilométerrel kevesebb a "sok évvel ezelőtti" átlagnál. Nicolae Micu szerint a több mint tízezer kilométer romániai vasúti pályából mintegy 8000 kilométeren lenne esedékes a teljes felújítás. A CFR SA azonban ebben az évben csak 78 millió lejt (5,28 milliárd forintot) kapott a költségvetésből pályafelújításra, ebből pedig csak 22 kilométernyi pálya teljes felújítása végezhető el.

"Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, (...) és a lemaradásunk évről évre nő" - jelentette ki, aki szerint a romániai vasúti pályák felújításához 10 milliárd euróra (közel 3000 milliárd forintra) lenne szükség. "Nyilvánvaló, hogy az állami költségvetésből nem lehet ezt az összeget biztosítani" - tette hozzá. A vezérigazgató elmondta, ha a társaságnak sikerülne behajtani a kereskedelmi partnerei tartozásait, és kifizetné saját tartozásait, mintegy 100 millió dollár (22,5 milliárd forint) forgótőkéje maradna, amely lehetővé tenné a nagyobb léptékű pályafelújítási munkálatok elindítását.

Kapcsolódó hírek