Leállhat a New York-i metró

MTI   ·   2012.10.28. 09:36

A Frankenstorm névre átkeresztelt Sandy hurrikán, a hétvégén vagy a jövő hét elején éri el az Egyesült Államok partvidékét. A hurrikán valahol Virginia és Új-Anglia között fog partot érni. A 890 kilométer szélességben közelgő vihar miatt – amely a karibi térségben már 41 emberéletet követelt – Virginiában és Marylandben szükségállapotot hirdettek.

New Yorkban fontolóra vették a tömegközlekedés leállítását. A szükségállapotot mindenesetre már itt is bevezették. (A megapolisz történetében eddig csak egyszer állították le a teljes tömegközlekedést.)

Barack Obama pénteken fogadta az amerikai polgári védelem (FEMA) és a Nemzeti Hurrikánközpont vezetőit. A találkozón áttekintették, hogy milyen szövetségi intézkedések szükségesek a hurrikánra való felkészüléshez.

A hurrikán egyfelől azért kapta a Frankenstorm elnevezést, mert a sarkvidéki légtömegekkel keveredve hibridszuperviharrá erősödhet, másfelől pedig azért, mert minden valószínűség szerint még Halloweenkor (mindenszentek napján, október 31-én) is érezteti majd a hatását.

Az igen kései Sandy-Frankenstorm hurrikán (hasonlóra 1991 óta nem volt példa) egyes meteorológusok szerint pusztítóbb lehet a tavaly augusztusi Irénnél. Ez a biztosítók szerint 4,3 milliárd dollárnyi kárt okozott, amivel felkerült a legrombolóbb amerikai viharok 10-es toplistájára.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt lemondta egy Virginia Beachben vasárnapra tervezett kampányrendezvényét, az Obama-kampány pedig közölte, hogy az elnök beütemezett programjai miatt megkülönböztetett figyelmet fordít a viharra, amely meghiúsíthatja az elnökjelöltek több, a választási verseny finisére időzített utazását.

A Sandy-Frankenstorm kiterjedt áramkimaradásokat is okozhat.

Kapcsolódó hírek