Leállította Hyundai-motorvonatait az UZ

iho   ·   2014.02.20. 07:45
400px_hyundai_rotem

Az Ukrán Vasutak (UZ) 2010 decemberében 307 millió dollárért vásárolt a dél-koreai Hyundai Rotemtől tíz HRCS2 típusú villamos motorvonatot. A kilenckocsis, 579 ülőhelyes szerelvények 2012 nyarától közlekednek intercity-forgalomban Ukrajna-szerte.

A vasúttársaság főigazgató-helyettese, Nyikolaj Szergijenko arról beszélt, hogy az egyik szerelvényen olyan problémákat találtak annak tervezett karbantartása során, amely megkövetelte a sorozat azonnali leállítását és teljes körű ellenőrzését, mivel a hibák nagy valószínűséggel a többi vonaton is előfordulhatnak.

Az UZ szakemberei most a dél-koreai gyártóval közösen elemzik és ellenőrzik a hibákat. A felek szükség esetén akár független szakértőket is be fognak vonni a folyamatba. Az UZ reményei szerint napokon belül fény derülhet a problémák pontos okaira. A vasúttársaság első embere hangsúlyozta, a Hyundai Rotem által a szerelvényekre biztosított garancia még érvényes.

A dél-koreai motorvonatok egy időre kiszállnak az ukrán vasútfogalomból<br>(forrás: www.uz.gov.ua)

A gyártó ukrán képviseletének vezetője elmondta, a szóban forgó problémák a 2012–2013-as tél folyamán jelentkeztek először a motorvonatoknál, igen alacsony üzemkészséget okozva. A Hyundai ezután jelentős mértékű átalakítást végzett el a szerelvényeken: többek között új áramszedőket szereltek fel és megerősítették a tetőszerkezetet is. A Hyundai nyilvánosan elnézést kért az üzemképtelenségek következtében okozott kényelmetlenségekért, és kihangsúlyozta: a módosításokkal a szolgálatképtelenségek aránya csökkenni fog, sőt még az utasbiztonság is nő.

Az UZ hagyományos, mozdonyvontatású intercity-szerelvényeket állított be a HRCS2-vonatok javításának idejére az érintett vonalakon. A mozdonyból és kocsikból álló vonatok a dél-koreai szerelvényekhez hasonlóan óránként százhatvanas tempóra képesek.

A jegyüket már előre megváltott utasok az utazásról lemondva annak árát teljes mértékben visszakérhetik, de azok az utasok is jogosultak visszatérítésre, akik a motorvonatok által nyújtott komfortfokozathoz (wifi, utastájékoztató kijelzők, bisztrókocsi, akadálymentesített WC-k) képest alacsonyabb szintű vonatokon szeretnék felhasználni jegyüket – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek