Leállt egy kínai-német cargo-társaság

iho/repülés   ·   2011.12.30. 16:30

A kínai-német közös vállalkozásban működő Jade Cargo légitársaság gyakorlatilag felfüggesztette tevékenységét, miután kénytelen volt leállítani hat Boeing 747-400ERF teherszállítógépét, mert nem tud üzemanyagot vásárolni a repülésükhöz - adja hírül a Flightglobal.

A cég 51 százalékát az Air China, 25 százalékát a Lufthansa Cargo birtokolja. Eredetileg a németek a Shenzen Airlines partnereként alapították a társaságot 2006-ban, majd a Shenzen helyett 2010-ben lépett be az üzletbe az Air China.

A jelenlegi pénzügyi bajok nyomán a társaság kénytelen volt úgy dönteni, hogy a rendelkezésre álló pénzt egyelőre a gépek finanszírozására fordítja. A járatok felfüggesztése jónéhány hétig eltart, de a személyzeteket nem bocsátották el, és az alkalmazottak továbbra is kapják a fizetésüket.

A leállítás az alaposan visszaesett szállítási igények miatt következett be, és a jelek szerint az Air China arról tárgyal a német partnerrel, hogy végleg kiszáll a közös vállalkozásból. Amit az is érthetővé tesz, hogy közben a kínai társaság komoly tőkeinjekciót juttatott egy másik, általa is érdekelt közös cargo-vállalkozásnak, amelyet a Cathaty Pacific-kel közösen üzemeltet.

A Lufthansa ugyancsak szeretne új kínai befektetőt találni a Jade Cargo további fenntartásához, és a társaság közleménye szerint remélhető,  hogy néhány héten belül megszületik a megoldás.

Kapcsolódó hírek