Leépítések a Peugeot-Citroënnél

MTI   ·   2011.11.15. 18:40

APSA Peugeot-Citroën 167 ezer embert foglalkoztat Európában, ebből 100 ezret Franciaországban. Az autógyártás a francia gazdaság egyik stratégiai ágazata, a franciaországi munkavállalók mintegy tíz százalékának biztosít munkát. A második legjelentősebb európai autógyártó az európai piac visszaesésével indokolta a döntést, amelynek értelmében 2012-ben 800 millió euróval csökkenti a kiadásait.

„Nem lesznek sem elbocsátások, sem önkéntes alapon történő leépítések” – ígérte meg ugyanakkor kedden a szakszervezeteknek a PSA-Citroën vezetése, amely a munkahelyek megszüntetését a nyugdíjba vonulók állásának felszámolásával és belső átszervezésekkel képzeli el. A PSA mintegy kétezer saját állást szüntet meg, ebből ezret a gyártórészlegeknél. A legtöbb, összesen 2100 munkahely a fejlesztési és kutatási központokban szűnik meg. Közülük ötszáz személy belső foglalkoztatású, 1600 állás pedig külsős munkahely az autógyár franciaországi alvállalkozóinál.

Az autógyártó megerősítette, hogy egyetlen fejlesztési programját sem függeszti fel, és egyetlen telephelyet sem zár be. Igaz, hogy összesen 2500 főt foglalkoztató európai külsős cégekkel nem újítják meg a szerződéseket, de a PSA vezetősége szerint ez sem jár elbocsátásokkal, mert a megbízott cégek konkrét projekteken dolgoznak, amelyek közül van, amelyik véget ért, s olyan is van, amelyik folytatódik.

A jelentős leépítés spontán tüntetést váltott ki a dolgozók részéről, akiknek egy csoportja délután az autógyár párizsi székhelye előtt tiltakozott a bejelentés miatt. „Fel vagyunk háborodva, mert nincs ok a munkahelyek megszüntetésére a PSA-nál, ahol 11 milliárd eurós likviditás áll rendelkezésre” – jelentette ki Jean-Pierre Mercier, a CGT szakszervezeti tömörülés részéről. Véleménye szerint a PSA versenyképes Franciaországban, és elfogadhatatlan, hogy a külföldi befektetéseket a franciaországi munkahelyek rovására tervezi a cég.

A PSA a Renault-hoz hasonlóan a 2008-as válság idején állami támogatásban részesült. Akkor cserébe mindkét vállalat ígéretet tett arra, hogy nem helyezi át külföldre a gyártóhelyeit.

Kapcsolódó hírek