Légcsavarszél pörgette meg a kisgépet

iho/repülés   ·   2012.03.26. 15:00
ancsa

Egy magyar lajstromjelű AN–2-es osztrák pilótája tett egy iskolakört a fertőszentmiklósi repülőtéren, majd leszállt és ráfordult a gurulóútra. A pilóta azonban valamivel túlfutott a kanyarodás helyét jelző bólyákon. A baleset előtt felhívták a közelben parkoló Kiebitz repülőgép pilótájának a figyelmét, hogy egy másik gép mindjárt elfújja az övét. A jóslat bevált, a pilóta azonban már semmit nem tehetett. A március 17-én történt esetről pár napja adott hírt a nyugat.hu hírportál.

Az AN–2 légcsavarjának erejéről egyébként sok legenda kering – mesélte az iho.hu-nak egy mezőgazdasági pilóta. Egyes mítoszok szerint egy masszív faházat is képes összedönteni. Valószínű, hogy kettőn áll a vásár, az Ancsa és a kisgép pilótája is egyaránt hibázott, utóbbi azért, mert nem rögzítette a gép kerekeit.

A reptérről kapott információink szerint az AN–2 pilótája megállás után leszögezte, hogy a balesethez semmi köze és mulasztást sem ismert el az esetben.

A videón látható, hogy a kisgép farka megsérült. Az iho.hu megtudta: a történteket a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja.

Kapcsolódó hírek