Légikatasztrófa Iránban

MTI/iho   ·   2014.08.10. 09:27
cim

Frissebb adatok szerint a gép a repülőtér 29L/R pályájának küszöbétől északnyugatra csak 1,7 kilométerrel zuhant le. A földön nem volt áldozat, a gépen lévők közül öten túlélték ugyan a balesetet, de úton a kórház felé ők is elhunytak.

A személyzet az elemelkedés után a standard eljárás szerinti balforduló helyett jobbra kért engedélyt, ez volt az utolsó kapcsolat a géppel, ezutűn történt a zuhanás. A légitársaság szerint a gép egyik Klimov TV3 hajtóműve elromlott.

Korábban írtuk:

Lezuhant egy utasszállító repülőgép vasárnap az iráni fővárosban. A Sepahan Airlines EP-GPA lajstromjelű Hesa IrAn An-140-100-asa a Teherán-Tabas járatot repülte volna, de 40 utassal és 8 főnyi személyzettel a fedélzetén felszállás közben, a belföldi légiforgalom bázisaként működő Mehrabad repülőtértől 3,7 kilométerre járt szerencsétlenül. Egyes híradások a gépet a Taban Airlineshoz sorolják.

(fotó: Twitter)

Az állami televízió arról számolt be, hogy a gép egy a Szabadság-stadion környéki lakónegyedbe csapódott. Az AvHerald repülésbiztonsági portál úgy tudja, hogy a gépen lévők közül senki nem maradt életben, de egyelőre nem tudni, hányan haltak meg a földön.

(fotó: Antonov)

A gép az An-140-es Iránban gyártott változata, légcsavaros-gázturbinás utasszállító, Iránon kívül csak Ukrajnában és Oroszországban üzemeltették összesen 31 példányát.

A távirati iroda megjegyzi, hogy Iránban gyakran történnek légi balesetek, amelyek az öregedő gépparkra, valamint a rossz minőségű karbantartásra vezethetők vissza.

Az Aviation Safety Network adatai szerint ez a negyedik elvesztett An-140-es: egy az ukránoktól leszállított példány 2002-ben rossz látási viszonyok között hegynek ütközött, egy másik személyzete egy nem működő műhorizont miatt vesztette el a gép feletti uralmát 2005-ben Azerbajdzsánban, a harmadik egy ugyancsak iráni 140-100-as volt, amely kiképzőrepülés közben szenvedett katasztrófát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek