Lendületet kaphat a Volán-társaságok átszervezése

iho/közút   ·   2012.05.17. 09:20

A közlekedési kormányzat a közelmúltban döntött arról, hogy a közösségi közlekedés átalakításának egyik elemeként a 24 Volán-társaságból hat regionális cég alakul, és a tervek szerint a nyár elején megkezdődik az átszervezés – írja a Magyar Hírlap.

A napilap értesülései szerint ugyanakkor már nemcsak az dőlt el, hogy melyek lesznek az új Volán-társaságok, de már az is biztosnak tűnik, hogy kik lesznek a vezérigazgatók. Információk szerint az újonnan alakuló Alföld Volán élére Szarvas Péter kerülhet, az Északnyugat-dunántúli Volán vezetője Zalatnai László, a Dél-dunántúli Voláné Gál Zoltán, az Északi Voláné Kelemen Imre, a Közép-dunántúli Voláné Németh Tamás, a Keleti Voláné pedig Sárközi György lehet. A jelenlegi legnagyobb társaság, a fővárosi székhelyű Volánbusz esetében még nem dőlt el, hogy önállóan működik-e tovább, vagy regionális társaságok részeként.

Az átalakításokat hátráltathatja, hogy a személyi döntések esetében az érdekelt önkormányzatok vezetői között nincs egyetértés. A Volánoknál viszont nem okoz meglepetést majd az új működési struktúra, ugyanis bizonyos területeken – beszerzések, ellenőri munkák – jelenleg is együttműködnek az állami autóbuszos cégek.

Leginkább a megyei Volán-központokban várható átszervezés, de például ugyanannyi buszvezető, forgalmista dolgozik továbbra is, mint eddig. Az utasok számára mindez alig jelent változást, legalábbis emiatt nem várhatók járatszűkítések.

Kapcsolódó hírek