Lesznek magyar feliratok a szlovák vasúton?

MTI   ·   2012.06.11. 16:24

A magyar nyelvű feliratok kihelyezésének kérésével a civil szervezet először áprilisban fordult levélben a szlovák államvasutakhoz. A vállalat egy hónappal ezelőtt – többek közt hatásköri illetéktelenségre hivatkozva – elutasította a kérés teljesítését, majd két nappal később – a Dunaszerdahelyen hasonló igénnyel előálló – Pázmáneum polgári társulásnak is elutasító választ küldött.

A Fontos vagy! most a személyszállításért felelős, szintén állami tulajdonban lévő szlovák vasúttársasághoz írt levelében megismételte a kérést.

Mindkét szervezet a kisebbségi nyelvhasználati törvénynek az anyanyelvi feliratok kihelyezését lehetővé tevő szabályozására hivatkozva fogalmazta meg kérését. A ZSR több pontban indokolta a kérés elutasítását. Többek között arra hivatkozott, hogy a vonatkozó törvény értelmében az állomás nevének megváltoztatását a vasúti közlekedés szabályozását ellátó hivatal végzi, amely dönthet ugyan az elnevezés megváltoztatásáról, de az új név kizárólag szlovák nyelvű lehet.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű ernyőszervezet hasonló céllal és indoklással még februárban a magánkézben lévő RegioJet vasúti vállalathoz fordult, amely a Pozsony-Dunaszerdahely-Révkomárom útvonalon közlekedő járatokat üzemelteti. A RegioJet – több egyeztetés után – májusban megkezdte a magyar nyelvű feliratok kihelyezését, amelyek eddig a RegioJet négy utasvárakozójában – Nagypaka, Kispaka, Nagyabony, Szentmihályfa településeknél – jelentek meg.

„Reméljük, hogy ezúttal pozitív választ kapunk, annál is inkább, mivel a RegioJet példája mutatja, hogy ezt a problémát meg lehet oldani, csak akarni kell" – nyilatkozott várakozásaikkal kapcsolatban Boldoghy Olivér. Hozzátette: arra számít, hogy a másik állami vasúti vállalat is – a válaszadásra megszabott – egy hónapos határidőt kitöltve küld választ kérésükre.

Kapcsolódó hírek