Lezárt autópálya-szakaszok és kihajtási tilalom

MTI   ·   2013.03.14. 23:49

A rendkívüli időjárásra tekintettel, közlekedésbiztonsági okok miatt este tíz órától lezárták az M1-M7 autópályák fővárosból kivezető közös szakaszát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa. András Tamás rendőr főhadnagy elmondta, ha valaki a zárást követően a pályán halad, és rendőrautót lát, akkor kövesse azt, és levezetik az autópályáról.

Áll az M1-es autópálya forgalma az országhatár felé haladó oldalon Győr előtt - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Tóth Gabriella elmondta: egy kamion fordult keresztbe a 99-es kilométernél, ennek mentéséig nem járható a szakasz. Egy kedves olvasónk szerint a Győr vonzáskörzetében rostoklók élő, friss információkat kaphatnak, ha a 100.1 MHz-es frekvenciára hangolják rádióikat.

Csütörtök este fél nyolctól minden járműforgalmat megtiltottak az M7-es autópálya zalai szakaszán, valamint az M70-es autóúton - közölte a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Rigó Csaba tájékoztatása szerint a visszavonásig elrendelt korlátozás az M7-es autópályán a megyehatártól Letenyéig tartó szakaszon, továbbá az M70-es autóút teljes hosszán mindkét irányra érvényes.

A csütörtök reggel óta tartó folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások miatt a Dunántúlon a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent, ezért a közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásos területeken vagy az ónos esőtől csúszós utakon az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak - közölte csütörtök este a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint több dunántúli megyében kritikussá vált a helyzet, sok helyen a látótávolság minimálisra csökkent, ezért például a 13-as, 8-as, 37-es, 82-es és 83-as főúton a kamionforgalmat leállították, Fejér, Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala és Veszprém megyében pedig több mellékutat kellett lezárni biztonsági okokból. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést - írta közleményében a szóvivő. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljes kapacitással dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de az előrejelzések alapján az éjszakai órákban nem várható javulás, ezért további útlezárásokra számíthatnak a közlekedők - tette hozzá.

Újabb utakat zártak le Veszprém megyében, köztük a Pápáról kivezető utakat is. Szinte lehetetlenné vált a közlekedés a megyében - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. A 7,5 tonna feletti járművek nem hajthatnak rá a Pápa és a 8-as főút közötti útszakaszra, valamint a 73-as főútról Csopak felé. Nem lehet haladni a 8-as főúton Veszprémtől Székesfehérvár irányába, valamint Ajka-Bakonygyepes és a megyehatárnál található Dabronka csárda között.

Lehetőség szerint tartsák benn a cégek azokat a dolgozókat, akiknek este jár le a műszakja, mivel a tömegközlekedéssel ingázók hazatérése nem megoldott - kérte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében. A tömegközlekedéssel három műszakban munkába járókat a délutános műszak végén lehetőség szerint helyezzék el "házon" belül - javasolta a cégvezetőknek, műszakvezetőknek a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Somogyban négy alsóbbrendű út is járhatatlan volt csütörtök este, az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán, a 134-es kilométerszelvényénél egy autóbuszt ért baleset, az elsődleges információk szerint két ember megsérült - mondta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Orbán Zoltán. A sztráda főváros felé vezető oldalán, a 175-ös kilométerszelvénynél egy kamion fordult keresztbe és akadályozza forgalmat - tette hozzá.

A rendkívüli helyzet miatt a GYSEV ismét elfogadja járatain a Kisalföld Volán bérleteit. Azért döntöttek így, mert a rendkívüli időjárási helyzet nagymértékben megnehezíti a buszközlekedést Győr-Moson-Sopron megye több útszakaszán. Az intézkedés visszavonásig érvényes. A vasúttársaság vonalain a vonatközlekedés folyamatos, kisebb késések előfordulhatnak.

Több autó rekedt a hó fogságába Sármellék közelében, utasaikat a település iskolájában helyezik el - közölte honlapján csütörtök este a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A 76-os főúton, Szentgyörgyvár és Sármellék között több kilométeres hosszúságú kamionsor áll, tart a műszaki mentés. A havazás miatt feltorlódott járművekből az embereket kimenekítik, számukra a sármelléki iskolában alakítottak ki melegedőhelyet.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtök este 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el több járás területén - tudatta a Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete. Közleményük szerint a móri, a bicskei, a székesfehérvári, a gárdonyi és az enyingi járás közútjaira terjed ki a tilalom, vagyis a települések között minden típusú jármű közlekedése tilos.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megyei rendőrkapitány rendészeti helyettese csütörtökön 18 órától Fejér megyében kamionstopot rendelt el az egyes és a kettes számjegyű főutakra. Ez azt jelenti, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik nem közlekedhetnek.

Amennyiben a gépkocsivezetők útközben szereznek tudomást a tiltó rendelkezésről, akkor a legközelebbi parkolóban le kell állítaniuk a járművet. Amennyiben ezt nem teszik meg, a rendőrség szankcionálni fogja a szabálysértést.

A keleti országrészben az ónos eső, a havazás és az erős szél miatt csütörtök estétől a 3-as és a 37-es számú főútvonalakon a rendőrség korlátozza a forgalmat - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gaskó Bertalan, majd hozzátette: a Szlovákiából belépő kamionokat a Sátoraljaújhelynél, illetve Tornyosnémetinél kialakított kényszer-várakozóhelyekre irányítják. Díjtalanul vehető igénybe az M3-as Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakasza és az M30-as autópálya.

Balesetek miatt forgalomkorlátozás és torlódás van a 33-as és 34-es főúton, Tiszafüred térségében - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök este. Pásztorné Kovács Ágnes tájékoztatása szerint a 33-as számú főút 43-as és 52-es kilométerszelvénye között, Tiszafüred közelében több baleset miatt a rendőrség teljes szélességében lezárta az utat, áll a forgalom.

Az érintett szakaszon egy tehergépkocsi keresztbefordult az úttesten, 200 méterre ettől a balesettől pedig egy személy- és egy teherautó ütközött. Mintegy nyolc kilométerrel távolabb egy úttestre dőlt fának ütközött egy gépjármű. A balesetek során személyi sérülés nem történt - közölte a szóvivő.

Jelezte: a 34-es számú főúton Tiszaigar és Tiszaörs között egy menetrend szerint közlekedő autóbuszra rádőlt egy fa. Az elsődleges adatok alapján sérült itt sincs, ám a helyszín közelében ugyancsak forgalomkorlátozásra és torlódásra számíthatnak a közlekedők.

Kapcsolódó hírek